Ma veszi kezdetét az év leglátványosabb meteorhullása

- Hirdetés -

Minden évben a nyár utolsó hónapjában, vagyis augusztusban éri el maximumát a Perseidák meteorraj. Meteorhullás akkor jön létre, amikor „Földünk áthalad a 109P/Swift-Tuttle üstökös által hagyott törmeléksávon, a szemcsék pedig a légkörbe belépve megsemmisülnek”.

Idén, vagyis 2020-ban ez augusztus 11-12-én, azaz ma és holnap következik be. Mivel éppen ebben az időpontban a Hold az utolsó negyedben jár majd, az észlelés kissé nehézkes lesz, de ettől függetlenül sok meteort láthatunk majd.

A maximum során átlagosan száz fényjelenség figyelhető meg, de szemünknek mindenképpen alkalmazkodni kell a sötéthez, amihez körülbelül húsz percre van szükség. A meteorok megfigyelése alatt hanyagoljuk mobiltelefonunkat is, ugyanis fénye elvakít minket, így éppen azt nem fogjuk látni, amit szeretnénk.

- Hirdetés -

A meteorok a Perseus csillagkép felől érkeznek majd, ugyanakkor az égbolton bárhol megfigyelhetők lesznek. Ugyan a csúcs után is láthatunk meteorhullást, a leglátványosabb azonban, augusztus 11-én és 12-én lesz.

A legismertebb meteorraj, a Perseidák ma, illetve holnap éri el csúcspontját. Már az esti óráktól láthatóvá válik a jelenség, de holnap a déli óráktól csúcsosodik ki. Ez pedig azt jelenti, hogy a legtöbb hullócsillagot augusztus 12-én este láthatjuk majd.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a megfigyelést településektől távol végezzük. Már említettük, hogy a holdfény okozhat egy kis zavart, ugyanis 11-én 23:30 után kel, ekkor 47 százalékos lesz, 13-án viszont már csak 37 százalékkal világítja meg az égboltot. Ekkor is láthatunk még csillaghullást, de már korántsem lesz olyan intenzív, mint ma és holnap éjszaka.

- Hirdetés -

Továbbá, a maximum idején sem lesz egyenletes a csillaghullás, vagyis percenként is változó intenzitással esnek majd a meteorok. A Perseidákra pedig különösen jellemző, hogy „csomókban” hullanak, azaz 3-4 meteor után egy újabb hasonló méretű és számú „csomó” érkezik.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!