Az orvosok és a táplálkozási szakemberek évek óta riogatnak minket, hogy a túlzott cukorfogyasztás számos súlyos betegséghez vezethet. Van még egy összetevő, ami úgyszintén veszélyes!
A kukoricaszirupot széles körben használják az élelmiszeriparban. A kukoricakeményítőből történő előállítása sokkal olcsóbb, mint a fehér cukor vagy szacharóz előállítása.
A glükóz-fruktózszirup összetétele elsősorban egyszerű cukrok: fruktóz és glükóz. Az anyagok nem kötődnek egymáshoz, ami azt jelenti, hogy gyorsabban jutnak az emésztőrendszerből a véráramba, mint a cukor. Ez az édes összetevő megtalálható többek között: süteményekben, dzsemekben, joghurtokban, fagylaltban, ketchupban, kész salátákban, halkonzervekben, reggeli gabonapelyhekben, energiaitalokban, gyümölcsitalokban és nektárokban.
Rosszabb, mint a cukor. Tönkreteszi az anyagcserét és rákkeltő
Mielőtt megennénk a kukoricaszirupot tartalmazó ételeket, meg kell vizsgálnunk, hogy fogyasztása hogyan befolyásolja egészségünket. A fehér cukor olcsóbb helyettesítője túlstimulálja étvágyunkat, és ismert, hogy az egészségtelen ételek gyakori fogyasztása hozzájárul a túlsúlyhoz és az elhízáshoz.
A glükóz-fruktózszirup túlzott fogyasztása megzavarja az anyagcserét, károsítja a májat, és növeli a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák és a rák kockázatát.
A NewYork-Presbyterian Hospital és a Weill Cornell Medicine kutatói által végzett tanulmány azt mutatja, hogy a kukoricaszirup elősegíti a rákos sejtek fejlődését a vastagbélben.
A kutatás eredményeit a Science folyóiratban tették közzé. 9 héten keresztül a kutatók minden nap kukoricaszirupot adtak az egereknek, és megfigyelték, hogy rákos változások alakultak ki a belekben. Bár a vizsgálatot egereken végezték, az amerikai kutatók azt gyanítják, hogy hasonló hatások emberekben is előfordulhatnak.
Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!