Útmutató a hozzád illő kutyafajta kiválasztásához

- Hirdetés -

Sokan a kutya megjelenése vagy népszerűsége alapján választanak kutyát. De a kutyaoktatók és szakértők azt javasolják a leendő gazdiknak, hogy vegyenek figyelembe más szempontokat is. Úgy vélik, hogy mindenki boldog lesz, ha a kutya igényei passzolnak a tulajdonos életmódjával. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami segíthet megtalálni a hozzád illő kutyát.

1. Házőrző kutya
Ha azt szeretnéd, hogy egy kutya vigyázzon az otthonodra, valószínűleg egy Rottweiler, egy Doberman, vagy egy Németjuhász a megfelelő választás. Ezek a fajták nagyon jó házőrzők, nem bíznak meg az idegenekben. Nem megfelelő fajták viszont erre a célra pl. a Retrieverek, mivel túl barátságosak és jámborak.

- Hirdetés -

2. Családi kedvenc
Ez az a szempont, ahol egy Labrador vagy a Golden retriever megfelelő választás, mivel mivel szeretik a gyerekeket és mindig készen állnak a játékra. És semmi nem teszi őket boldogabbá, mint egy labdát hajkurászni. Ha túl nagy a méretük, megfontolhatsz egy Beagle-t is.

3. Atletikus kutya
Ha sokat sportolsz és szeretnéd magaddal vinni a kutyádat is, jó választás lehet egy Pointer vagy egy Szetter. Vagy ha egy kisebb testű kutya lenne az ideális, jó választás lehet a Jack Russell Terrier.

- Hirdetés -

4. Öleb
Ha egy olyan barátot szeretnél, aki szívesen fekszik melletted a kanapén miközben olvasol, vagy filmet nézel, egy Francia bulldog vagy egy Máltai selyemkutya lehet a megfelelő számodra.

- Hirdetés -

5. Kutya elfoglalt szingliknek
Általában a kutyák társas lények. De van néhány fajta, akik jobban tűrik az egyedüllétet, mint a többiek. Ha a kutya a nap nagy részét egyedül fogja tölteni, gondolkozz el egy Shar Pei-en vagy Basset Hound-on.

6. Idősebbeknek való kutya
Ha nyugdíjas vagy és több időd van, jó választás lehet egy Bostoni terrier, egy Mopsz vagy egy Cavalier King Charles spániel. Gyengédek, játékosak és nem igénylik, hogy a nap 24 órájában foglalkozz velük.

7. Lakásba való kutya
Leginkább nem a kutya méretén múlik, hogy jó-e bent tartani a lakásban, hanem a temperamentumán. Például ha egy kutya kistestű, az még nem jelenti azt, hogy szeret bezárva lenni. Ha ez a fő szempontod, gondolkozz el egy Yorkshire Terrier-en vagy egy  Bulldog-on.

8. Kutya már meglévő háziállat mellé
Ha van már például egy macskád, érdemes olyan kutyát választani mellé, aki tolerálja. Jó választás lehet ebből a szempontból egy Retriever, egy Collie, vagy egy Spániel.

9. Kutya, aki jól tolerálja a hőséget
Ha az év nagy részében meleg van, érdemes Terrier-ekben gondolkodni, ők ugyanis jól tolerálják ezt az időt.

10. Kutya, aki a hideget tolerálja jól
Ha pedig az év nagy részében hideg van, jó választás lehet egy Malamut, egy Husky vagy egy Szamojéd.

11. „Kezdő” gazdik számára
Ha még nem volt kutyád , akkor a Labrador, a Border Collie vagy egy Uszkár jó választás lehet. Ezek a fajták nagyon intelligensek, viszonylag könnyen taníthatók és nem makacsak.

12. Hipoallergén kutya
Ha allergiás vagy a kutyaszőrre, az nem jelenti azt, hogy nem lehet kutyád. Általában kevésbé allergiásak az ilyen betegségben szenvedők a Schnauzer-ekre, vagy az Uszkárokra.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!