Így készül a tökéletes húsleves! Fedezd fel a leggyakoribb hibákat, és tanuld meg a legjobb húsleves recept titkát, hogy igazán gazdag és ízletes legyen!
Ha van egy leves, ami igazi gyógyír testnek és léleknek, az a csontleves! Ez a tápláló, melengető étel tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és olyan gazdag ízvilággal, amit más levesekkel nehéz elérni. A titok? Az idő! Minél tovább fő, annál gazdagabb és táplálóbb lesz. Érdemes nagyobb adagot készíteni, hiszen a leszűrt alaplé remek bázisa lehet más ételeknek is, ráadásul könnyen lefagyasztható. Nézzük, hogyan készítheted el tökéletesen!
A tökéletes húsleves receptje:
A csontleves egyik legnagyobb előnye, hogy lassú főzéssel minden értékes tápanyagot kinyerhetünk belőle. Sokan azonban elkövetnek néhány gyakori hibát, amelyek rontanak a végeredményen.
- Túl rövid főzési idő – Legalább 12 órán át kell főnie, de akár 24 óráig is rotyoghat.
- Túl erős láng – A leves nem forrhat erőteljesen, csak lassan gyöngyözzön, így lesz igazán tiszta és ízletes.
- Nem megfelelő csontok – A legjobb eredményt marhacsontokkal érheted el, különösen, ha velős csontokat is használsz.
- Elkapkodott szűrés – A türelmes szűrés elengedhetetlen, hogy tiszta, aranyszínű alaplevet kapjunk.

Hozzávalók (kb. 8 adaghoz):
- 2,5 kg marhacsont
- 5 gerezd fokhagyma
- 4 sárgarépa
- 4 babérlevél
- 3 fehérrépa
- 1 zeller
- 1 kis karalábé
- 1 nagy hagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 csokor zellerzöld
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál szemes bors
- 1 teáskanál szerecsendió
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Főzés: 12–24 óra
Elkészítés lépésről lépésre:
- Helyezd a marhacsontokat egy nagy fazékba, majd öntsd fel bő vízzel.
- Adj hozzá egy evőkanál sót, és kezd el kis lángon főzni.
- Hagyd a levest lassan rotyogni legalább 12 órán át. Minél hosszabb a főzési idő, annál gazdagabb lesz az íze és a tápanyagok is jobban kioldódnak belőle.
- A főzés utolsó 3 órájában add hozzá a megtisztított és feldarabolt répákat, fehérrépát, zellert, karalábét, valamint az egészben hagyott hagymát, fokhagymát, paradicsomot és paprikát.
- Dobd bele a babérlevelet, a szemes borsot és egy kevés szerecsendiót is.
- Ha a zöldségek teljesen megpuhultak, zárd el a lángot, és hagyd pihenni a levest 10 percig, hogy az ízek teljesen összeérjenek.
- Szűrd le egy finom szűrőn keresztül, hogy tiszta, aranyszínű alaplevet kapj.
Hogyan tárold a csontlevest?
A friss levest azonnal fogyaszthatod tésztával vagy zöldségekkel, a maradékot pedig adagokban lefagyaszthatod. Így mindig lesz kéznél egy ízes, házi alaplé, amit bármilyen más ételhez felhasználhatsz!
Próbáld ki ezt a módszert, és készítsd el a tökéletes csontlevest, amely nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is!
Ha érdekelnek további Étel és Ital cikkek akkor kattints Ide!