18 hiba a Számkivetett című filmben, amit valószínűleg még te sem vettél észre

- Hirdetés -

A Számkivetett (Cast Away) című filmet pontosan húsz évvel ezelőtt, 1998 és 2000 között forgatták. Az amerikai film a 20th Century Fox és a DreamWorks produkciója. A mozit Robert Zamackis rendezte, főszereplői pedig Tom Hanks és Helen Hunt. A színészt Oscar-díjra is jelölték a legjobb színész kategóriában, míg Alan Silvestri a végefőcímben felcsendülő dalért 2002-ben megnyerte a Grammy-díjat. A külső jeleneteket a Fidzsi-szigetekhez tartozó Mamanuca-szigeten vették filmre.

A történet nagyon emlékeztet Robinson Crusoe-ére. Tom Hanks a FedEx cég alkalmazottját alakítja, akinek repülőgépe lezuhan a Csendes-óceán déli részén. Chuck Noland egy lakatlan szigetre kerül, ahol a partra sodródó csomagokat felhasználva próbálja túlélni a szerencsétlenséget. Az aktuális hónapot egy barlangban a Nap által a barlang falára rajzolt analemma ismeretében követi és állapítja meg. Chuck négy éven át él a szigeten, míg végül épít egy tutajt, aminek segítségével nekilát a nagy útnak a veszélyes óceánon, hogy haza juthasson. Egy hatalmas vihar után egy teherhajó veszi észre őt és megmenekül.

Chuck csak hetekkel később jut haza, a média pedig nyomon követi őt, de a férfi csak vissza szeretné kapni korábbi életét. Akkori menyasszonya azonban már férjhez ment, hiszen halottnak hitte szerelmét. Kelly Frearsnek gyermeke is született a férfitől, akinek hatalmas szíve és önfeláldozó magatartása egyszerűen elképesztő. Elköszön a nőtől, aki még mindig Chuckot szereti és máshol kezd új életet.

- Hirdetés -

A filmben van még egy lényeges szereplő, aki ugyan nem ember, de ő Tom Hanks társa a lakatlan szigeten töltött 1500 nap alatt. Ő Wilson, aki egy Wilson márkájú strandröplabda. A Wilson Sporting Goods egy sportszereket forgalmazó cég, a film bemutatásának idején egy azonos nevű termékkel jelent meg a piacon. Valószínűleg ezért lett a röplabda Wilson márkájú.

A film az akaraterőről, az élni akarásról, a kitartásról és az igaz szerelemről szól, ami élteti az embert. Egy olyan produkció, amit százszor is képesek vagyunk megnézni. Ám a sokadik megtekintés alatt is elsiklunk néhány hiba felett, amelyet a filmkészítők bent felejtettek a jelenetekben. Cikkünkben ezeket mutatjuk meg nektek.

A film legelején egy fiú fut Moszkva utcáin, ugyanis egy csomagot szállít ki. A srác elszalad a Boldog Vazul-székesegyház, a Moszkvai Állami Egyetem előtt és a Bol’shoy Kamennyy hídon, ez az út azonban a valóságban 4-5 órába telne. Szegény kis srác vagy nagyon kitartó vagy maratoni futó lenne, ha valóban lefutotta volna ezt a távot.

- Hirdetés -

Még a repülőút előtt Chuck kap egy zsebórát szerelmétől, Kellytől, amit a gépen a könyöklő asztalára tesz, de néhány képkockával később az óra már az asztal egy másik pontján van.

A gép zuhanása közben a főszereplő a repülő szélvédőjén át nézi, ahogy egyre csak közelednek az óceánhoz. A becsapódás pillanatában azonban a raktérbe zuhan, méghozzá hátra, pedig a fizika törvényei szerint előre kellett volna zuhannia, aminek következtében életét is vesztette volna.

A jelenetben, amiben a főhős tutaja eléri a partot, Chuck feje még az óceán felé néz, míg a következő filmkockában már a parttal párhuzamos.

- Hirdetés -

Chuck az első csomag partra sodródása után felveszi a csomagot, ám ekkor még semmi nem áll ki a vízből. A következőkben a part már tele van sziklákkal, kövekkel. Ez azért van, mert a távoli jeleneteket később vették filmre és akkor az árapály miatt a vízszint már alacsonyabb volt.

Amikor Chuck rátalál a barlangra még fényes nappal van, ám amikor belép a barlangba a nap már majdnem lenyugszik. Szóval pár képkockával később már naplemente van a filmben.

Amikor Chuck felmászik a hegyre, hosszabb a szakálla, mint néhány jelenettel később, amikor megtalálja a pilóta, Albert Miller holttestét és eltemeti őt.

Chuck a pilóta holttestének megtalálása után megnézi a pénztárcáját, amiből kilóg egy bankjegy, míg a ráközelítéskor már nem is látszik a pénz.

A pilóta pénztárcájában benne volt a vezetői engedély is, miszerint Albert 1949. június 19-én született, de Chuck a temetés után 1950-1995 dátumot vés a sziklába.

A főhős hozzáméri saját lábához a pilóta cipőjét, ami látszólag kicsi neki. Ám egy későbbi jelentben a levágott orrú cipőből nem lógnak ki a lábujjai. Olyan, mintha a cipő az ő lábméretére készült volna.

Egy másik észrevétel, miszerint főhősünk nem tudta volna levágni cipőjének orrát, mivel akkor még nem volt nála a korcsolya, ugyanis azt később találta meg. Egyébként pedig nem lenne elég éles ahhoz, hogy átvágja a bőrcipőt.

Chucknak be kell kötöznie sebét, ehhez pedig a korcsolyával vágja el nadrágját. A korcsolyában azonban ekkor még nincs fűző, míg a következő filmkockában már van, ugyanis a főhős ezt ki is veszi és ezzel köti meg a nadrág darabját a seben.

Chuck dühös lesz és eldobja a labdát, ami ekkor még a csomagban van, pedig előtte már a csomagolás nélkül láthattuk Wilsont.

A film főszereplője tüzet rak és rákot eszik, de, ha jobban megnézzük a tűzön égő fát, akkor tisztán látható, hogy fűrésszel vágták fel.

A tutajos jelenetet, amikor Chuckra rátalál a teherhajó egy víztartályban forgatták, mivel a víz halványzöld színű volt. A jelenetet felülről mutatja a kamera, így látszik a víz színe. Ez arra utal, hogy a víz sekély volt, a forgatókönyv szerint viszont a főhősnek ekkor még az óceán közepén kellett volna lebegnie.

A produkció végén a főhős egy térképet tesz az autó motorháztetejére, amit, ha jobban megnézel tele van ujjlenyomatokkal. Ezek pedig a korábban felvett, sikertelen jelenetekből származnak.

Az árnyak is árulkodóak a film végén. A pickup-os lány árnyéka néhány centire az autó mögött ér véget, míg nem sokkal később már hosszabb, mint a kocsi. Az autó oldalát is megvilágítja a nap, míg a következő jelentben már ányékban van.

Az utolsó jeleneteket több napon át forgatták, ugyanis Chuck a lány távozása után kimegy a kereszteződésbe, amikor az árnyék még mögötte van, majd anélkül, hogy megfordulna már elé kerül.

Néhány érdekesség a Számkivetettről

Azt már a cikk elején leírtuk, hogy a filmforgatás két évig tartott. Ennek oka az volt, hogy Tom Hanks a forgatás közben 23 kilogrammot hízott, a drámai átalakulás érdekében viszont le kellett fogynia és szakállat kellett növesztenie. Így egy év szünet után kezdték meg újra a forgatást. Hanks így már valósághűen formálta Chuckot, aki négy évig élt a lakatlan szigeten.

Wilson eredetileg nem szerepelt volna a filmben. William Broyles Jr. a Kaliforniai-öbölben töltött egy hetet, ahol saját magának keresett vizet, élelmet és épített menedéket. Nyers rigókat evett és megtanulta, hogyan kell feltörni egy kókuszdiót. Eközben egy röplabdát sodort partra a víz és ez inspirálta a film ikonikus, élettelen karakterét.

A filmben volt egy csomag, amit Chuck nem nyitott ki, így nem is derült ki, hogy mi van benne. A főhős őrizte a csomagot, majd megmenekülése után leszállította a címzettnek, aki egyébként nem volt otthon, így az ajtó előtt hagyta azt. A nézőket viszont nem hagyta nyugodni, hogy mi volt a csomagban, így a forgatókönyvíró egy interjúban elmondta, hogy valójában egy műholdas telefont tartalmazott.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!