A betegek többségének halálát nem a koronavírus okozza, hanem az intenzív osztályokon elkapott fertőzések

- Hirdetés -

A koronavírus-járvány megfékezhetetlenül szedi áldozatait szerte a világon. Ám sokak szerint nem maga a koronavírus a közvetlen oka az elhalálozásoknak. A vírus pusztán felgyorsítja a beteg állapotának romlását, mivel a komoly alapbetegségek miatt nagyobb veszély leselkedik rájuk. Persze semmi sem bizonyított. Sem az előbbi tény, sem pedig ennek ellenkezője. Az interneten több alkalommal is hatalmas vita alakult ki arról, hogy vajon tényleg a koronavírus-járvány ilyen pusztító vagy valami más áll a háttérben?

A vélemények talán soha nem is fognak megegyezni, hiszen egyrészt mi csak a velünk megosztott tényekből táplálkozhatunk, másrészt pedig még a szakembereknek is sok időre van szüksége ahhoz, hogy a COVID-19-et teljesen kiismerjék. Addig, amíg ez bekövetkezik ki kell tartanunk és mindent meg kell tenni a megfertőződés elkerülése érdekében.

Vivien 67 éves édesanyját vesztette el a koronavírus-járvány miatt. Legalábbis addig ezt hitte, amíg nem olvasta a kórházi zárójelentést, miszerint édesanyja nem a járvány áldozata, mivel az idős asszony a kórházban elkapott fertőzésbe halt bele.

- Hirdetés -

Hogy lehet az, hogy egy beteg többféle bakteriális és gombás fertőzést is elkap az intenzív osztályon?

Bármennyire is furcsa, az intenzív osztályok pácienseinek tizede már néhány órán belül elkap valamilyen betegséget. Vivien édesanyján szeptember 21-én aggasztó tünetek jelentkeztek. Felhívták a háziorvost, aki nem kért koronavírus-tesztet, mivel úgy gondolta, a nő valószínűleg influenzás. Mivel a 67 éves nő tünetei nem enyhültek, szereztek egy tesztet, ami pozitív eredményt mutatott. Az anya túlsúlyos volt, a vérnyomása is magas volt, bár sokat mozgott és aktív életet élt, mégis elkapta a vírust.

Ezt követően értesítették a háziorvost, aki azt javasolta, ha betege légzése nehézzé válna, akkor hívjanak mentőt. Október közepén ez meg is történt és Vivien édesanyját az egyik budapesti kórház covid-intenzív osztályára szállították. Az asszony ekkor már olyan rosszul volt, hogy azonnal lélegeztetőgépre kellett kapcsolni. November 7-re a nő állapota javult, a gyógyszerek és az oxigén mennyiségét is csökkentették, a keringése is elkezdett helyreállni.

- Hirdetés -

Négy nappal később az orvos értesítette Vivient, hogy édesanyja bakteriális fertőzést kapott, de azt mondta, aggodalomra nincs ok, mert antibiotikummal kezelhető a betegség. Az asszony állapota három nap múlva ismét sokkal rosszabbra fordult, így megint lélegeztetőgépre kellett kötni. November 19-én belázasodott, romlottak az eredményei, négy nappal később pedig elhunyt.

A kórházi zárójelentésben az állt, hogy az idős asszony háromféle bakteriális és egy gombás fertőzést kapott el az intenzív osztályon és ez okozta a halálát, nem közvetlenül a koronavírus.

„Nem értem, hogy hogy lehetséges az, hogy egy elvileg steril Covid-osztályon ennyiféle fertőzés előforduljon. Az édesanyám életerős volt, dolgozott és zumbázni járt. Meg lett volna az esélye, hogy felépüljön koronavírusból, ha nincsenek ezek a fertőzések” – mondta gyászoló lánya.

- Hirdetés -

Az intenzív osztály betegeinek tíz százaléka mindössze két nap alatt megfertőződik valamivel.

Egy aneszteziológus azt mondta, hogy az ilyen esetek sajnos nem ritkák és a koronavírusos betegek jelentős része a kórházi fertőzések következményei miatt veszíti életét. A COVID-19 nemcsak egyféleképpen okozhatja a betegek halálát. Az egyik lehetséges ok a tüdőgyulladás, a másik a vérrögképződés, ami szívleálláshoz vezet, illetve az elhúzódó kórházi kezelés. Utóbbi esetében a páciensek immunrendszere legyengül, így már egyféle fertőzés is halálos lehet.

Továbbá azt is hozzátette, hogy az intenzív osztályok korántsem olyan sterilek, mint az gondoljuk. A műtőket kivéve ugyanis a kórház nem nevezhető sterilnek. „Az intenzív osztály, ellátási jellegéből adódóan sem kifejezetten steril környezet. Egy, az európai ECDC járványügyi ügynökség által közölt riport alapján az ezeken az osztályokon legalább két napot kezelt betegek majdnem tíz százaléka elkap valamilyen kórházi fertőzést és ez az arány az itt eltöltött ápolási napok hosszával csak emelkedik.”

A különböző fertőzések bekerülnek a szervezetbe a beteg testébe helyezett eszközökön keresztül. Ilyen például a lélegeztetéshez használt tubus, a kanülök vagy éppen a katéterek. Ezekre az eszközökre az intenzíven fekvő betegeknek általában szüksége van, éppen ezért a kórokozók így egyenes úton jutnak a szervezetbe.

Az immunrendszer legyengül és az oppotunista kórokozók támadásba lendülnek. Az egészségügyi dolgozókra ezek a baktériumok nem veszélyesek, mivel könnyen legyőzhetők számukra. Mivel az ilyen fertőzések lassan alakulnak ki, nehéz elcsípni őket időben. Legalább két-három nap, mire kimutatható a fertőzés. Ezt pedig a kórokozók szaporodási üteme okozza, nem az ellátás gyenge színvonala vagy az eszközhiány. Az intenzív osztályon fekvő betegek kapnak gyógyszereket a fertőzések megelőzése érdekében, de ez olykor nem elég.

„Gondoljunk bele, hogy sokszor halljuk, hogy vannak, akik 10-15 napig fekszenek intenzív osztályon, ilyenkor a koronavírus már nincs a szervezetben, de a beteg egyik fertőzésből esik a másikba, és nekünk, orvosoknak az a feladatunk, hogy ezt kezeljük” – magyarázza az orvos. A rendszer túlterhelt és a dolgozók széthordják a fertőzéseket.

„Ideális esetben egy ápolóra két beteg jut, így csak két beteg között tudja átadni a fertőzést, ha esetleg nincs ideje betartani az infekciómegelőzés szabályait. De gondoljunk bele, hogy a covidos osztályokon egy ápolóra 4-6 páciens is jut, akik között terjedhetnek a fertőzések, ráadásul az ápolóknak is sokkal kevesebb idejük van így két ellátási pont között kezet fertőtleníteni és kesztyűt cserélni.”

A fertőzések minimálisra csökkentése érdekében a betegek elhelyezésében is szigorú szabályokat kellene betartani és a személyzetnek is folyamatosan fertőtleníteni kellene a kezét, illetve minden beteg után gumikesztyűt kellene cserélni. Erre azonban a személyzet és idő hiányában nem nagyon van idő.

Sajnos a kórházi fertőzések az intenzív osztályokon adottak, bár jelentős részük kivédhető lenne. Az orvos azt mondta, mindenképpen korrekt volt a kezelést végző orvostól, hogy nem akarta eltitkolni a halál valódi okát, hanem beleírták azt a zárójelentésbe.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!