Akár két évig is elhúzódhat a koronavírus-járvány – A második hullám pusztítóbb lehet az elsőnél

- Hirdetés -

Egy tanulmány szerint a koronavírus-járvány második hulláma sokkal rosszabb lehet, mint az első. Erre a következtetésre a száz évvel ezelőtti spanyolnátha-világjárvány alapján jutottak.

Amennyiben a koronavírus követni fogja az 1918-as spanyolnátha mintáját, akkor két évig is elhúzódhat. A Minnesotai Egyetem kutatói emellett arra is kitértek, hogy bár jelenleg úgy tűnik, a koronavírus-járvány lassan befejeződhet, a második hullám ősszel vagy a tél folyamán még bekövetkezhet.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenképpen fel kell készülnünk a legrosszabb eshetőségre is. Ugyanis addig, amíg nem áll rendelkezésre a vírus elleni oltóanyag, nem lélegezhetünk fel. Az embereknek tudniuk kell róla, hogy a járvány nem feltétlenül ér véget a közeljövőben, sőt, időről-időre újra visszatérhet.

- Hirdetés -

A szakemberek az antitestektől várták, hogy az újranyitás előtt kitisztuljon a kép. Az eredmények azonban, több zavart okoztak, ugyanis fény derült arra, hogy az átfertőzöttség nagyobb, mint azt eddig gondolták.

Az elkészült tanulmányban három lehetséges forgatókönyvről számoltak be. Az egyik a legrosszabb eshetőség, miszerint az év vége felé jöhet a rosszabb második hullám. A második verzió szerint a járvány idén levonul, jövőre pedig több kisebb kitörés következik be. A harmadik forgatókönyv pedig, még egyetlen járvány esetében sem volt tapasztalható, de ettől függetlenül nem lehet teljesen kizárni sem. Eszerint a koronavírus folyamatos, de lassú fertőzés mellett lassan eltűnne.

Mivel a vírus viselkedése nem kiszámítható, nehéz állást foglalni bármelyik forgatókönyv mellett. A kutatók úgy számoltak, hogy az új típusú koronavírus elleni vakcina 2021 előtt biztosan nem áll majd rendelkezésre.

- Hirdetés -

A második hullám

A vírus rendkívül gyorsan terjed, mert az embereknek egyelőre nincs természetes immunitása ellene. A számítások szerint körülbelül a népesség hetven százalékának meg kell fertőződnie ahhoz, hogy a vírus terjedése természetes úton lassuljon és csökkenjen.

Ebből pedig az következik, hogy a COVID-19 járvány hossza nagyjából 18-24 hónap között lehet.

- Hirdetés -

A második hullám pusztítására a spanyolnátha-járvány alapján következtettek. Az 1918-as járvány kezdetben kisebb volt, majd hatalmas tüske következett, 1919 elején pedig megérkezett egy hatalmas főhullám.

„A zavar és a félreértések általában azon a feltételezésen alapulnak, hogy ha egyszer tudtuk uralni a járványt, akkor legközelebb is így lesz, és túl is vagyunk az egészen” – nyilatkozta Marc Lipsitch, harvardi epidemiológus.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!