Egy megfeneklett teherhajó miatt több tonnányi üzemanyag ömlik az óceánba Mauritiusnál

- Hirdetés -

Üzemanyag és olaj ömlik a tengerbe, így környezeti katasztrófa fenyegeti Mauritiust.

A hírügynökségek pénteken jelentették, hogy egy panamai zászló alatt hajózó japán teherhajó még július 25-én zátonyra futott az Indiai-óceán egyik üdülőparadicsománál. A teherhajóból dízel és olaj folyik a tengerbe, amit egyre nagyobb területen fed be. A helyi lap, a L’Express már elfeketedett strandokról és pusztuló tengeri élővilágról számolt be, állításukat pedig fotókkal is alátámasztották.

A Greenpeace szerint pusztító következményekkel jár majd a szerencsétlenség. „Az MV Wakashio július 25-én feneklett meg, és most már több tonnányi dízel és olaj ömlik belőle az óceánba” – mondta Happy Khambule, a Greenpeace afrikai szervezetének egyik menedzsere. Khambule továbbá hozzátette azt is, hogy több ezer faj pusztulhat el a Kék-öbölben, a Pointe d’Esny és Mahebourg vizeinél. Emellett a gazdaságra, az élelmiszerbiztonságra és az egészségre is hatalmas veszélyt jelent a katasztrófa.

- Hirdetés -

Deborah de Chazal, a mauritiusi természetvédelmi alap ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a megfeneklett teherhajó négyezer tonna üzemanyagot szállított. A katasztrófa megelőzése érdekében a szakemberek merülőfalakat helyeztek el a hajó és más kulcsfontosságú helyek körül, hogy a szennyeződéseket felfogják. Mauritiuson egyelőre nincsenek megfelelő eszközök az olajszennyezés kezelésére, ezért külföldről küldenek felszerelést és emberi segítséget is.

A teherhajó, amely a Nagashiki Shipping tulajdonában van, Brazíliából éppen Szingapúrba tartott. A baleset körülményei és okai egyelőre tisztázatlanok. A hatóságok vizsgálják, mi történhetett. A húsz fős legénység sértetlenül megúszta a balesetet, jelenleg pedig a koronavírus-járvány miatt karanténban vannak.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!