Már a mikuláscsomag után is adózni kell

- Hirdetés -

Minden évben sok cég szervez Mikulás ünnepséget dolgozói gyermekeinek. Van, hogy bevásárlóközpontban van ajándékosztás, de az is jellemző, hogy az önkormányzatok szerveznek hasonló ünnepséget és ajándékcsomagot osztanak a kicsiknek.

Ezekből azonban most már az állam is kéri a jussát.

A NAV tájékoztatójából kiderül, hogy mindez koránt sincs ingyen. A szülőknek ugyan nem kell közterhet fizetnie, de az ajándékcsomagot finanszírozó munkáltatóknak és önkormányzatoknak igen.

- Hirdetés -

Az ajándékozással kapcsolatban felmerül az adókötelezettség is.

„A munkáltató által a dolgozók gyermekeinek, vagy egy önkormányzat által szervezett Mikulás ünnepségen átadott ajándékcsomagok csekély értékű ajándéknak, juttatásnak minősülnek, amik egyes meghatározott juttatás jogcímén válnak adókötelessé. Csekély értékű juttatást a munkáltató, kifizető évente egyszer adhat ugyanannak a magánszemélynek a minimálbér 10 százalékáig (2019-ben 14 900 forint). A juttatásról nyilvántartást kell vezetni.
Az üzletközpontokban a Mikulás által átadott ajándékok adóköteles üzletpolitikai juttatásnak tekinthetők, amik szintén egyes meghatározott juttatás jogcímén adókötelesek.”

Vannak meghatározott juttatások, amelyek után a közterheket nem a Mikulásnak, hanem a munkáltatónak és a további kifizetőknek kell bevallania és megfizetnie.

- Hirdetés -

Az adó alapja a juttatás – mint például egy ajándékcsomag – értékének 1,18 szorosa, amit tizenöt százalék SZJA és 17,5 százalék szocho terhel.

Az ajándékcsomag értéke után összességében negyven százalékos a közteher mértéke, amelyet a juttatás hónapját követő hónap tizenkettedikéig kell megfizetnie és bevallani.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!