Íme az ókori világ 7 csodája, melyből ma már csak egy darab maradt fenn

- Hirdetés -

Amikor az ember kirándulásra, nyaralásra adja a fejét, akkor benne van a pakliban, hogy olyan helyeket is megnézzen, ami nem csak turistalátványosságnak minősül, de benne volt az ókori világ 7 csodájában. Persze abból ma már csak egyetlen egy áll, amit turisták milliói szeretnének megtekinteni, ez pedig nem más, mint a gízai piramisok. Tény, hogy ma már nem láthatók, de a Budget Direct vállalat 3D modellezésnek hála képek formájában láthatjuk milyenek is voltak azok fénykorukban, még mielőtt a földrengések, tűzvészek tönkretették volna őket. Azóta persze már megválasztották az új csodákat, melyek a következőek:

Chichén Itzá, A Megváltó Krisztus szobra, Colosseum, Kínai nagy fal, Machu Picchu, Petra romváros és a Tádzs Mahal.

Ha téged is érdekel, hogyan is néztek ki az ókori világ csodái felépítésükkor, akkor tarts velünk és nézd meg a saját szemeiddel.

- Hirdetés -

1, Rodoszi Kolosszus

Rodosz városának kikötőjében állt egy közel 33-35 méter magas szobor, mely Héliosz napistent ábrázolta. A szobor rodoszi kolosszus néven vált ismertté, melyet azon fegyverek beolvasztásából készítettek amit a makedónokkal vívott háború után megszereztek. Bronzból készült fémlapokat helyeztek rá, hogy ellenálljon az időjárási viszonyoknak, ám felépítése után 56 esztendővel egy földrengés következtében összeomlott.

2, A gízai Nagy Piramis

- Hirdetés -

A gízai Nagy Piramisok nevét mindenki ismeri, hisz az az egyiptomi birodalom egyik legérdekesebb és legtitokzatosabb építményei közé tartoznak. Sőt mi több a legmagasabb épületek egyike volt, közel 4000 évig. Az egyiptomiul Hufu, Hafré és Menkauré, görögül pedig Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz piramisai kezdetben fehér színben pompáztak, melynek arany dísz ékesítette tetejét. Az idő múlásával no meg az időjárás viszontagságai révén egyre több homokot, piszkot szedtek össze, melynek következtében olyanok lettek amilyennek ma látjuk őket. Egyébként 100 ezer egyiptomi ember kellett ahhoz, hogy meg tudják építeni őket. A három fáraó piramisa közül Hufué a legnagyobb, amit ma is rengeteg turista látogat meg.

3, Szemiramisz függőkertje

A szakértők, tudósok, kutatók, történészek sajnálatos módon nem tudják pontosan meghatározni, hogy valóban létezett-e Szemiramisz függőkertje vagy csak egy mítoszról van szó. A minden képzeletet felülmúló helyet legendák szerint II. Nabukodonozor babiloni király építtette felesége, Amüthisz részére. Pletykák szerint a kert Eufrátesz folyó partján, a ma ismert Irak helyén lehetett, viszont mivel ma már nincs ott semmi ezért, csak a történetekre lehet hagyatkozni, ami vagy igaz vagy nem.

- Hirdetés -

4, A pharoszi világítótorony

Történészek szerint ez lehetett a bolygó legelső világítótornya, mely közel 100-130 méteres magassággal rendelkezett. Ez a 7 a világ csodái listáján, de eleinte nem is akarták oda sorolni, viszont megépítése után másfél évvel mégis úgy döntöttek, hogy felveszik. Kezdetben csak a kikötő szimbólumaként tartották, és csak később alakították át világítótoronnyá. Nagyon sokáig ez volt a Föld harmadik legmagasabb épülete, amit egy földrengés teljesen elpusztított a 12-15. század között. Évekkel később helyére, erődöt húztak fel.

5, Halikarnasszoszi mauzóleum

Mauszólosz, perzsa király egy fehér márványból készült síremléket építtetett szerelmének, aki egyben a felesége is volt. A létesítmény i. e. 350 körül építhették fel, melynek belső falait csodálatos görög, egyiptomi, líbiai szobrok, festmények ékesítették. Mint, ahogy a világ legtöbb csodáját, ezt is egy földrengés pusztította el. A mai Bodrum (Törökország) területén volt az épület.

6, Pheidiasz olümpiai Zeusz-szobra

A közel 12-13 méter magas szobrot i. e. 430-ban készítették, mely a görögországi Olümpiában állt. A szobrot Zeusz, az istenek és a mindenség királya tiszteletére készítették, ám teljesen elpusztult, nem nem egy földrengés, hanem egy tűzvész során. Nem is tudták volna restaurálni sem, mivel a maradék részeit is valaki eltulajdonította, így most a helyén semmi sem áll.

7, Epheszoszi Artemisz-templom

Az ókori világ 7 csodájának egy újabb helyezettje, melyet i. e. 550 körül kezdtek el felépíteni Artemisz istennőnek. Körülbelül 120 esztendőn átépítették szüntelenül a csodálatos létesítményt, melyet háromszor is elpusztítottak. Először i. e. 356. -ban tűnt el mindössze egyetlen éjszaka alatt. Mint kiderült egy férfi felgyújtotta azzal a céllal, hogy bekerülhessen ezzel a történelemkönyvekbe. I.u. 62-ben a gótok rombolták le, majd utoljára a keresztények rombolták le az épületet. Csupán egy darab oszlop marad meg belőle, ami mind a mai napig áll és meg is tekinthető a török Selçukban.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!