Mi váltja ki a szerelem érzését? Mitől leszünk szerelmesek? – Íme a részletek

- Hirdetés -

A szerelem nem életünk egyik legkönnyebb dolga, sőt, kifejezetten bonyolult már maga az érzés. Nagy valószínűséggel meg sem tudjuk magyarázni, miért szeretjük az adott illetőt, egyszerűen csak megtörténik és kész. Természetesen óhatatlanul vonzalmat érzünk a másik fél iránt, akár már az első pillanattól kezdve. A kémia működik, de ez még korántsem jelenti azt, hogy szerelembe is esünk. Ez a folyamat ennél sokkal összetettebb.

Agyunk egyfajta vegyi koktélt készít, amitől kényszeresen szeretünk. Ettől úgy érzed, hogy odavagy valakiért, szerelmes vagy belé, de ez csak a legjobb módja annak, hogy életben tartsuk az emberi fajt. Ez azért nem ilyen egyszerű… Nézzük!

A lényeg, hogy úgy érzed, a partneredet te magad választod, de az is előfordulhat, hogy pusztán a természet tervének részese, ha úgy tetszik áldozata vagy.

- Hirdetés -

A pszichológusok állítják, hogy mindössze öt perc harminc másodperc alatt kiderül, hogy valakit kedvelni fogsz vagy sem, sőt, az is, hogy ő kedvelni fog-e téged vagy sem. Továbbá, ehhez a kísérlethez meg sem kell szólalnunk, ugyanis a testbeszéd is éppen elegendő. Ha mégis szóba elegyedünk, akkor a hangunk és szavaink sebessége is sok mindent elárul.

Több kutatást is végeztek már a szerelem fázisait illetően, a mostaniban Helen Fisher, a Rutgers Egyetem kutatója három fázist állapított meg.

Az első szakasz a nemi vágy.

- Hirdetés -

Nemi hormonjainkat a tesztoszteron és az ösztrogén irányítja, ez igaz a hölgyekre és urakra is.

A második szakasz a vonzódás.

A vonzódás nagyon fontos egy kapcsolatban, hiszen enélkül nem beszélhetünk semmiről. A vonzódás időszaka szól a szerelemről, ami úgy irányít minket, hogy gondolataink sem tiszták. A szakemberek szerint ebben a szakaszban három fő neurotranszmitter vesz részt: az adrenalin, a dopamin és a szerotonin.

- Hirdetés -

Az adrenalin

Az adrenalin a belezúgás kezdeti szakasza, vagyis valaki aktiválja a stressz-válaszaid, ez pedig növeli a vér adrenalin és kortizol szintjét. Gyors szívdobogás, szájszárazság és verejtékezés jelentkezhet ebben a szakaszban.

A dopamin

A dopamin serkenti a vágyat és a kielégülés igényét és ez okozza az örömöt is. Az agyra olyan élénkítő hatással van, mint például a kávé.

A szerotonin

El is érkeztünk a kérdésünkhöz, ami arra kíváncsi, mi okozza a szerelem érzését. A szerotonin az egyik legfontosabb vegyi anyaga a szerelemnek. Ez a magyarázat arra, miért esel bele valakibe és miért nem tudsz másra gondolni, csak rá. A szerotonin váltja ki a hőn áhított szerelemérzést, amire egész életünkben vágyunk.

A harmadik szakasz a kötődés.

A szerelem után jön az érzelmi kötődés, ami összetart téged a pároddal és ami miatt összeköltöztök, megházasodtok, valamint gyermeket vállaltok. A tudósok úgy vélik, a kötődés szakaszában két hormon vállal nagy szerepet. Az egyik az oxitocin, a másik pedig a vazopresszin.

Az oxitocin – az „ölelkezés” hormonja

Az oxitocin az intim együttlét végén szabadul fel, amikor a nő és a férfi eljut a csúcsra. Az együttlét után a szerelmesek általában sokkal közelebb érzik magukhoz egymást, vagyis minél több alkalommal létesítünk intim kapcsolatot, annál mélyebb érzelmeket táplálunk partnerünk iránt.

Ugyancsak az oxitocin köti meg az anya és baba közötti erős kötődést. Ebben az esetben az oxitocin akkor szabadul fel, amikor a szülés megindul és befejeződik. Ezzel egy időben felelős az anyatej megindulásáért, pusztán az újszülött hangjától és látványától.

A vazopresszin

A vazopresszin az elköteleződési szakaszban vállal jelentős szerepet és szintén az intim együttlét után szabadul fel.

Neked mi a véleményed erről? Ha összefutsz egy idegennel, akkor megéri tesztelni. Állj meg és nézz az illető szemébe összesen öt perc harminc másodpercig.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!