30+ illemszabály, amit mindenkinek muszáj betartania, hogy elkerülje a kellemetlen helyzeteket

- Hirdetés -

Mit jelent az etikett szó? Az etikett magába foglalja egy-egy adott kultúrára és korra vonatkozó viselkedési szabályokat. Az előkelőbb rétegeknél ez egy sokkal merevebb szabályrendszer volt. Manapság már sokkal lazábban kezeli az illemet és a viselkedést a társadalom. A jelenkor királyi családjainál ez még ma is szigorú hagyomány, ugyanakkor a hétköznapi életben még akár egy állásinterjún is lehet teljesen barátságos, hétköznapi hangnem. Mindennek megvan a maga módja. Attól, hogy valaki betart egy bizonyos fokú illemet, még nem lesz merevebb. Sőt! Fontos, hogy tisztelettel bánjunk embertársainkkal. Ettől mi sokkal „többek” lehetünk, valamint mások is komolyabban vesznek majd.

Mutatunk nektek pár illemszabályt, ami a mai modern korhoz lett igazítva. Érdemes elolvasni és megjegyezni őket.

Hogyan viselkedjünk a közösségi médiában?

- Hirdetés -

Sok ember tekint irigykedve mások instagram vagy facebook posztjaira. Gondolj bele, hogy valaki benn szenved egy klíma nélküli irodában a nyár kellős közepén, te pedig posztolsz egy tengerparti fotót. Nyilván erre való a közösségi média, de legalább a hőmérsékletet ne rakd ki rá.

Ismerősök vagy barátok fotói alá soha ne kommentelj olyat, ami kellemetlen helyzetbe hozhatja. Gondoljatok a következő szituációra. Kiposztol az egyik lány ismerősöd magáról egy képet. Te pedig odaírod, hogy „gratulálok a babához”…közben csak a tudtodon kívül felszedett pár kilót. Mennyire rosszul eshet neki? Mindig gondoljuk át, hogy mit írunk az ismerőseink képeihez. Inkább írj neki privát üzenetet.

A Caps Lock-ot felejtsd el. Nem kell mindent nagybetűvel írni. Olyan, mintha kiabálnál az emberrel.

- Hirdetés -

A túl sok hangulatjel zavaró lehet. Nem kell minden üzenetedbe egy mosolygós jelet tenni, de ne rakd tele unikornisokkal meg majmocskákkal se a mondataidat. Komolytalan. Ezt hagyjuk meg a gyerekeknek.

Naponta háromnál több képet ne töltsünk fel a közösségi oldalakra. Egy nyaralás során sem kell teleszórni az üzenőfalunkat. Válasszunk ki 1-2 jó képet és rakjuk ki csak azokat. A többit hagyjuk meg az influencereknek…

Ha feltöltünk egy fotót, amin mások is vannak, akkor előtte mindenképp egyeztessünk velük is. Lehet, hogy rólunk egy csudaszelfi készült, amit muszáj látnia a világnak, de a rajta lévő több embernek viszont nem tetszik rajta önmaga.

- Hirdetés -

Az ételről készült fotók mindig is népszerűek voltak. De nem kell teleszórni az üzenőfalunkat azzal, hogy „most épp rántott húst eszem”.. Tölts fel olyat, amit Te készítettél, vagy van egy izgalmas sztorid is a kép mellé.

Köszöntések

A köszönésnek megvan a sorrendje, ami a következő: Először a férfi köszön a nőnek, fiatal az idősebbnek és alacsonyabb rangú a magasabb rangúnak.

Kézfogáskor annak kell először a kezét nyújtania, akinek bemutatják az idegen személyt. Egyébként pedig a nő kínálja a kezét a férfinak, az idősebb a fiatalnak és a munkáltató a munkavállalónak.

Aki újonnan lép be a szobába, annak kell először köszönnie.

Ha bemutatunk két embert egymásnak, akkor mindig mondj pár szót az adott illetőről.
Például: „Hadd mutassam be neked Pétert. Péter is szeret focizni, mint Te.” Így könnyebben találnak majd közös témát.

Soha nem fogunk kezet kesztyűben.

Ha buszra, taxiba szállunk, akkor mindig nekünk kell először köszönni a sofőrnek.

Ha valaki a kezét nyújtja, akkor minden esetben fel kell állnunk. Nagy tiszteletlenség ülve maradni kézfogás esetén.

Nem szabad mosdóban kezet fogni senkivel. A kezünk ilyenkor még koszos, vagy már vizes. Udvariasan térjünk ki a kézfogás elől.

Ha az ismerősünk köszön valakinek, akkor nekünk is ugyanúgy köszönnünk kell az illetőnek, még abban az esetben is, ha nem ismerjük.

Asztal felett nem illik kezet fogni.

Ha vendégségben vagyunk:

Udvariatlanság egy meghívásra úgy reagálni, hogy „kik lesznek még ott?”.

Ha valaki meglátogat minket, akkor ne nézzük a TV-t, ne nyomkodjuk a telefonunkat és ne játsszunk.

Ha meghívsz valakit magadhoz, akkor mindig a mosdót mutasd meg először, ahol kezet moshatnak. Utána vezesd őket körbe.

Az evést csak a vendéglátóval együtt szabad megkezdeni.

Egy vendégségben, ahol hideg italok vannak, célszerű a bal kezünkben tartani a poharat vagy az üveget. Így a kezünk nem lesz hideg és nyirkos a kézfogásoknál.

Ha elsőként lépsz le a vendégségből, akkor célszerű csak a vendéglátótól elbúcsúzni. Ha mindenkitől elköszönsz, akkor attól az a benyomásuk lehet, hogy ideje nekik is menni.

Mobiltelefon:

A fontos dolgokat ne üzenetben közöljük.

Színházban, moziban, könyvtárban vagy bármilyen megbeszélésen is legyünk, a telefonunkat némítsuk le.

5 csengetés után tegyük le a telefont, ha nem veszik fel.

Ha barátokkal beszélgetsz, akkor ne nyomogasd a telefonodat. Ha hívnak, akkor menj arrébb és ott vedd fel, így senki nem zavar senkit.

Egy megszakadt hívás esetén a hívott félnek illik újratárcsázni.

Egyrészt ne hívjunk senkit rejtett számról. Ha a számunkat nem ismerik, akkor a teljes nevünkön mutatkozzunk be, hogy a hívott félnek ne kelljen találgatni. Az, hogy „Szia! Laci vagyok!” kevés.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!