Világunk.hu
2023 november 30 csütörtök
Világunk.hu
KezdőlapEgészség7 mindennapi dolog, ami derékfájást okozhat. Így kerüld el...

7 mindennapi dolog, ami derékfájást okozhat. Így kerüld el…

-

Nem vagy egyedül a hátfájásoddal, de azt tudod, hogy nem a gyógyszeres kezelés a leghatékonyabb küzdelem a hátfájás ellen?

Egy bizonyos kor felett a legtöbb embernek sajog a háta. Ha olyan az életvitelünk, vagy a munkánk, akkor ez a probléma sokkal korábban is jelentkezhet.

Túl szűk szoknyát, vagy magassarkút hordasz

kep 2023 10 21 150600849

Míg a ceruzaszoknyák elcsavarják a férfiak fejét, hátfájást is okozhatnak. A szűk szoknyák korlátozhatják a csípő mozgását, ami megterheli a gerincet. Ugyanez történik, ha felveszel egy pár magassarkút: ezek a cipők természetellenes magasságba helyezik a lábfejet, ami viszont a hát alsó részének izomzatának elmozdulását okozza. Annak érdekében, hogy egészséged feláldozása nélkül élvezd a divatot, válassz olyan szoknyát, amely lehetővé teszi a lábad szabad mozgását, és válassz alacsonyabb sarkú cipőt.

Gyakran iszol szénsavas üdítőket

kep 2023 10 21 150744674

A cukros italok kortyolgatása nem a legegészségesebb módja az energia fenntartásának, és sok egyéb egészségügyi kockázat mellett a hátfájást is súlyosbíthatják. A cukros üdítők fogyasztásának szokása vesekő kialakulásához vezethet, ami súlyos hátfájást okozhat. A szénsavas italok fogyasztása a gázok megragadásához is vezet az emésztőrendszerben, és nyomást gyakorol a gerincre. Ha egy pohár kólás elfogyasztása után fáj a hátad, ideje elgondolkodni, hogy valami mással enyhítsd a szomjúságodat.

Feszült vagy

kep 2023 10 21 150941292

Amikor a szervezet stresszhormonokat szabadít fel, az izmait ösztönösen megfeszíti. Az izmok feszültsége viszont fájdalmas érzésekhez vezet a nyakban, a vállban és a hátban. Tanulmányok kimutatták , hogy a relaxáció beépítése a napi rutinba hatékonyan javíthatja a hátfájást.

Rossz párnán alszol

asdasdasd

Lehet, hogy szereted a kényelmet, de utálni fogod az ebből fakadó hátfájást. A legtöbb párna természetellenes helyzetbe hozza a fejét, ami nyomást gyakorol a nyakra és a gerincre, fájdalmat és rossz alvást okozva. Ha nem tudod elképzelni, hogy párna nélkül aludj, keress egy olyat, amely a saját méreteidhez igazodik, és tegyél egy másikat a térded közé vagy alá. Ezek az alvási pozíciók bizonyítottan enyhítik a gerincre nehezedő stresszt.

Rosszul mosogatsz

kep 2023 10 21 151308308

Ha mosogatás közben a mosogató fölé hajolsz, az nyomást gyakorol a hát alsó részére, és az ezen a területen lévő izmok megfeszülnek. Ha néhány percig megtartod ezt a pozíciót, előfordulhat, hogy sajogni fog a hátad. A hát alsó részének megerőltetésének elkerülése érdekében tedd az egyik lábad egy kis székre. Ez segít beállítani a testtartásod, és megakadályozza, hogy megnyújtsd a hátát.

Túl sokat lépcsőzöl

kep 2023 10 21 151510731

Noha a lépcsőn való fel-lejárást általában egészséges szokásnak tekintik, nem ez a legjobb módja annak, hogy fitt maradj, ha derékfájásod van. Ha térd- vagy hátfájdalmaktól szenvedsz, jobb, ha beszélsz az orvosoddal mielőtt lépcsőn kezdesz edzeni.

Az ágyban olvasol

kep 2023 10 21 151614643

Ha elalvás előtt rendszeresen elolvasol néhány oldalt kedvenc könyvedből, merevséget okozhat a válladban és a hátadban. Amikor az ágyban olvasás közben hátradőlünk, feszültséget okoz a gerincben és a hát alsó részének izomzatában, ami fájdalomhoz vezet. Ha egy könyv lefekvés előtti olvasása segít ellazulni egy fárasztó nap után, fektess be egy jó gerinctámaszú székre.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!