A világ egyik legveszélyesebb rovara! Nemrég megjelent MAGYARORSZÁGON IS!

- Hirdetés -

Halálos rovar terjed Magyarországon!

Tizenhárom európai országban, köztük nálunk is megjelent a világ egyik legveszéjesebb invazív vérszívó rovara. Rengeteg beteséget terjeszt. A tigrisszúnyogok száma rohamosan növekszik Európában. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint az éghajlatváltozás az oka a rovar terjedésének.

kep 2024 06 13 110246547 A világ egyik legveszélyesebb rovara! Nemrég megjelent MAGYARORSZÁGON IS!

Az ázsai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) az egyik leginvazívabb szúnyogfajok egyike. Délkelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi területein őshonos.

- Hirdetés -

Az elterjedése a használt gumiabroncsokat szállító hajóknak köszönhető. A szúnyogok még Ázsiában petéket raktak a gumiabroncsok belsejében felgyülemlő esővízbe, majd a hajókkal elvitték a világ számos részére. Rendkívül alkalmazkodóképes rovarfaj.

kep 2024 06 13 110946018 A világ egyik legveszélyesebb rovara! Nemrég megjelent MAGYARORSZÁGON IS!

A tigrisszúnyog számtalan betegséget terjeszt. A legismertebbek a chikungunya-láz, a dengue-láz, a sárgaláz, illetve a nyugat-nílusi láz.

Robbanásszerűen terjed Európában. Először Albániában bukkant fel 19797-ben. 1990-ben már Olaszországban is észlelték. Az ECDC szerint már jelen van Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Máltán, Portugáliában, Romániában, Szlovéniában és Spanyolországban is.

- Hirdetés -
kep 2024 06 13 110957162 A világ egyik legveszélyesebb rovara! Nemrég megjelent MAGYARORSZÁGON IS!

Egy másik veszélyes szúnyogfaj is terjedőben van. Ez az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti). Ez utóbbi nem annyira elterjedt még Európában, mint a tigrisszúnyog. Nálunk még nem találkoztak vele, de a klímaváltozás miatt ez a faj is gyorsan terjeszkedik.

A tigrisszúnyog már behozta a nyugat-nílusi láz nevű kórt Magyarországra is.

kep 2024 06 13 111006349 A világ egyik legveszélyesebb rovara! Nemrég megjelent MAGYARORSZÁGON IS!

A fertőzés 8-10 nap lappangás után influenzaszerű tünetekkel jelentkezik. A betegség legsúlyosabb formája extrém magas lázzal, letargiával és álmossággal jár. A nyugat-nílusi vírus által okozott fertőző betegség tünetei közé tartozik a hányinger, láz, fényérzékenység, izomfájdalom, kötőhártya gyulladás, arcpirulás, de nagyon sok eset teljesen tünetmentesen zajlik.

- Hirdetés -
kep 2024 06 13 111020041 A világ egyik legveszélyesebb rovara! Nemrég megjelent MAGYARORSZÁGON IS!

A BBC hírportál szerint: „Európa már most azt tapasztalja, hogy az éghajlatváltozás kedvezőbb feltételeket teremt az invazív szúnyogok számára, így az olyan veszélyes betegségek, mint a dengue-láz korábban nem érintett térségekben is egyre több embert fognak megbetegíteni”.

kep 2024 06 13 111032103 A világ egyik legveszélyesebb rovara! Nemrég megjelent MAGYARORSZÁGON IS!

A tigrisszúnyog ellen írtással lehet védekezni, de mivel „konténerköltők”, azaz a ház körül edényekben, játékokban, hulladékban felgyűlt esővízben szaporodnak, így ezeket a költőhelyeket kell megszüntetni.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!