Bolygónk dőlésszöge megváltozott. Az emberek felelősek érte

- Hirdetés -

Megint bebizonyosodott, hogy mekkora a felelősség rajtunk!

A tudósok szerint annyi talajvizet szivattyúztunk ki, hogy forgástengelyének dőlésszöge megváltozott, és bolygónk mindössze 17 év alatt csaknem 80 centiméterrel keletre dőlt.

bolygo Bolygónk dőlésszöge megváltozott. Az emberek felelősek érte

A Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) kutatói megállapították, hogy a felszín alatti víz túlzott felhasználása nemcsak a vízvételi helyet érinti, hanem az egész bolygónkat, és a hatás meglepő. Az északi és déli pólus helyzetének változásának megfigyelései lehetővé tették a kutatók számára, hogy kimutathassák, hogy a Föld közel 80 centimétert mozdult el kelet felé 1993 és 2010 között (a földrajzi északi pólus évi 4,36 centiméteres sebességgel). Az éghajlati modellek viszont kimutatták, hogy ebben az időszakban az emberek 2150 gigatonna talajvizet szivattyúztak ki, ami több mint 6 milliméteres tengerszint-emelkedésnek felel meg. Amint azonban maguk a szakértők is rámutatnak, ezeket a becsléseket nehéz ellenőrizni.

- Hirdetés -
kep 2023 06 22 142010992 Bolygónk dőlésszöge megváltozott. Az emberek felelősek érte

Bolygónk tengelyének dőlése megváltozott

2021-ben a tudósok a bolygónk dőlésszögének megváltozását a sarki jégsapkák és a hegyi gleccserek olvadásával hozták összefüggésbe. Az új kutatások azt mutatják, hogy a talajvíz kitermelését is fel kell venni ebbe a listába. Ahogy az IFL Science kifejti, a Föld forgása tömegének eloszlásától függ. Ezért az egyik oldalon a tömeg növelése (vagy eltolása) a dőlésszög változását okozza, hogy ezt kompenzálja. A szolgálat arra is emlékeztet, hogy a talajvizet kezdetben elsősorban a helyi mezőgazdaságban vagy iparban hasznosítják, de a kitermelés után nagy része elpárolog vagy folyókba folyik, és az óceánokba kerülhet.

kep 2023 06 22 142045930 Bolygónk dőlésszöge megváltozott. Az emberek felelősek érte

Hogy ez pontosan milyen hatással lesz ránk, vagy a bolygóra nézve, azt senki nem tudja.

Mit gondoltok Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

- Hirdetés -

Via

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!