2023 február 2 csütörtök
KezdőlapÉrdekességekEgyre több vármegye tábla jelent meg országszerte... Lassan mindet lecserélik

Egyre több vármegye tábla jelent meg országszerte… Lassan mindet lecserélik

-

Összesen 714 új megyehatár-jelző táblát kellett felszerelnie a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek újévig. Ezeknek jelentős része mára megtörtént.

Heves megyében 31 táblát kell felszerelni. 9 főúton, 22 mellékúton kerültek ki új “vármegye” feliratú táblák. Még hét maradt januárra.

kep 2022 12 30 194531179
Egyre több vármegye tábla jelent meg országszerte... Lassan mindet lecserélik

Csongrád-csanád megye helyzete kritikus. Itt nem “használódtak el” a megyehatárt jelző táblák,  hiszen Trianon 100. évfordulóján, 2020. június 4-én változott a megye neve Csongrádról Csongrád-Csanádra, így a táblákat is cserélni kellett.

Egyes helyeken a táblacserét átmatricázással oldják meg.

A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek. Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti. A vármegye kifejezés használatával jobban hangsúlyozható, hogy a magyar államszervezés és államszerkezet központi gondolati motívuma a nemzeti szuverenitás és ezen keresztül az európai civilizáció sarokköveinek megvédése.

Via

Ezek is érdekelhetnek