Elpusztítja az agyat. Rövid időn belül stroke-hoz és depresszióhoz vezet!!!

- Hirdetés -

Nem csak szélütéshez vezet, hanem növelheti a depresszió kockázatát is.

A birminghami Alabamai Egyetem tudósai azzal érvelnek, hogy a szélütés valószínűsége jelentősen megnő, ha napi hat óránál kevesebbet alszunk. Későbbi kutatások is bizonyítják, mennyire veszélyes az agyra, ha nem pihenünk eleget.

kep 2023 11 14 141948677 Elpusztítja az agyat. Rövid időn belül stroke-hoz és depresszióhoz vezet!!!

Korábban a rossz alvást a rossz mentális egészség mellékhatásaként tekintették, de egy új tanulmány azt mutatja, hogy az alvás és a psziché közötti kapcsolat ennél sokkal összetettebb.

kep 2023 11 14 141957083 Elpusztítja az agyat. Rövid időn belül stroke-hoz és depresszióhoz vezet!!!

– Van egy tyúk vagy tojás forgatókönyvünk a szuboptimális alvásidő és a depresszió között. Ezek a jelenségek gyakran együtt fordulnak elő. Melyik van előbb? A kérdés eddig nagyrészt megoldatlan maradt. „Azt találtuk, hogy az elegendő alvás valószínűleg megelőzi a depressziós tüneteket, nem pedig fordítva” – magyarázta Odessa S. Hamilton, a tanulmány vezető szerzője.

- Hirdetés -
kep 2023 11 14 142007388 Elpusztítja az agyat. Rövid időn belül stroke-hoz és depresszióhoz vezet!!!

Genetika

A University College London kutatói 7146 brit ember genetikai és egészségügyi adatait elemezték, és olyan genetikai változatokat azonosítottak, amelyek hajlamosságot mutatnak a depresszióra, vagy az álmatlanságra.

Mind az alvás időtartama, mind a depresszió részben öröklődik. A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy a depresszió az esetek körülbelül 35 százalékában örökletes, míg az alvással kapcsolatos problémák esetében ez 40%.

kep 2023 11 14 142018725 Elpusztítja az agyat. Rövid időn belül stroke-hoz és depresszióhoz vezet!!!

A kevés alvás növeli a depresszió kockázatát

Az UCL tudósai azt találták, hogy azoknál az embereknél, akiknél erősebb a genetikai hajlam a rövid alvásra (éjszakánként kevesebb mint öt óra), nagyobb valószínűséggel alakulnak ki depressziós tünetei a következő 4-12 évben, mint azoknál, akik tovább alszanak. Visszafelé azonban nem igaz. A depresszióra hajlamos embereknél nem nő jelentősen a rövid alvás valószínűsége.

- Hirdetés -
depresszio 1 Elpusztítja az agyat. Rövid időn belül stroke-hoz és depresszióhoz vezet!!!

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az öt órát vagy kevesebbet alvó embereknél 2,5-szer nagyobb valószínűséggel alakultak ki depressziós tünetek, míg a depressziós tünetekkel rendelkezőknél csak egyharmaddal volt nagyobb valószínűséggel rövid alvás.

kep 2023 11 14 142029963 Elpusztítja az agyat. Rövid időn belül stroke-hoz és depresszióhoz vezet!!!

A kutatók összefüggést találtak a hosszú alvás és a depressziós tünetek között is: a kilenc óránál többet alvó résztvevőknél másfélszer nagyobb valószínűséggel alakultak ki depressziós tünetek, mint azoknál, akik átlagosan hét órát aludtak.

Maradjunk tehát 6-8 óra között.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!