Ilyen a VIP-foglyok élete a világ legfényűzőbb börtöneiben

- Hirdetés -

Milyen a foglyok élete egy VIP börtönben? Számos bűnügyi sorozatot, filmet látunk a televízióban és az interneten, de a börtönöket elnézve nem szívesen kerülnénk be a szürke, szöges drótokkal körbevett épületekbe.

Csíkos rabruhák, dühös őrök, nem túl étvágygerjesztő ételek és még sorolhatnánk az okokat, ami miatt eszünkbe se jut olyat tenni, ami ezekre a helyekre juttathatna minket.

1 Ilyen a VIP-foglyok élete a világ legfényűzőbb börtöneiben

Ám nem minden végrehajtási intézet ilyen komor, hideg és félelmetes. Léteznek olyan börtönök is, amikre álmainkban sem gondolnánk. Bizony vannak luxusbörtönök, ráadásul olyanok, amikről elsőre meg sem mondanánk, hogy ott rabokat tartanak fogva. A világ legfényűzőbb börtöneiben teljesen más a helyzet, mint hazánkban vagy más országok különböző börtöneiben.

Ezek a bűnözők nem viselnek kezes-lábast, a börtönőrök nem az ellenségeik, hanem inkább a barátaik, szabadidejükben pedig akár horgászhatnak vagy síelhetnek is. Példának okáért a norvég igazságszolgáltatási rendszer világhírű a börtöneiről, amik leginkább szállodákra, szanatóriumokra hasonlítanak. Ezeket az intézményeket gyakran említik, mint a világ legfényűzőbb börtöneit, emellett pedig a norvégiai Halden a leghumánusabb is mind közül.

park Ilyen a VIP-foglyok élete a világ legfényűzőbb börtöneiben

Éppen ezért bírálták is a végrehajtási intézményt, mivel a rabokkal túlságosan is engedékeny. A Haldenben sem őrtornyok, sem szöges drótok, sem börtönruházat nincs, a rabok olyan ruhát viselnek, amilyet csak akarnak. Ami pedig még meglepőbb, hogy az őrök nincsenek felfegyverkezve, ugyanis úgy vélik, hogy a fegyver a megfélemlítés szükségtelen légkörét teremtené meg.

5 Ilyen a VIP-foglyok élete a világ legfényűzőbb börtöneiben

Emellett ezekben a luxusbörtönökben a raboknak egy percet sem kell unatkozniuk. A Halden rendelkezik egy hangstúdióval, főzőtanfolyamokat tartanak, híres művészek alkotásait mutatják be, ráadásul még egy külön házzal is rendelkezik, ahol a rabok akár éjszaka is meglátogathatók.

hang Ilyen a VIP-foglyok élete a világ legfényűzőbb börtöneiben

Még azt sem mondhatjuk, hogy a cellák valójában cellák, ugyanis inkább úgy néznek ki, mint egy szállodai szoba. Az ablakokról hiányoznak a rácsok, az ágyak kényelmesek, a szoba pedig dizájner bútorokkal berendezett. Minden cellához tartozik fürdőszoba, televízió, hűtőszekrény és egyéb műszaki vagy napi használati eszközök. Emellett a VIP-foglyok ejtőzhetnek teraszaikon és konzolos játékkal is elüthetik az időt.

2 1 Ilyen a VIP-foglyok élete a világ legfényűzőbb börtöneiben

Ezekben a börtönökben minden humánus, az egyetlen dolog, ami emlékezteti a bent lévőket arra, hogy rabok a hatméter magas körítőfalak, bár ezeket is fák fedik el, így ez sem túlságosan szembetűnő.

fal Ilyen a VIP-foglyok élete a világ legfényűzőbb börtöneiben

A Halden börtönében nemcsak a piti bűnözők, hanem a súlyosabb bűncselekményeket elkövetők is helyet kaptak. De vajon miért tartanak ilyen embereket luxus körülmények között?

Ilyen válaszra nem is számíthattunk.

A vezetőség állítja, hogy ezek a körülmények igenis célravezetők. A cél a rehabilitáció és az, hogy ezek az emberek a büntetés letöltése után visszatérhessenek a társadalomba. A rabokat nem fosztják meg jogaiktól, sőt arra adnak lehetőséget, hogy büntetésük letöltése alatt megváltozzon a világszemléletük.

b1 Ilyen a VIP-foglyok élete a világ legfényűzőbb börtöneiben

Annak ellenére, hogy sokan nem értenek egyet ezzel a „módszerrel”, Norvégia a világ egyik legalacsonyabb visszaesési arányát érte el.

- Hirdetés -

Ezért pedig úgy tűnik, hogy a jobb körülmények talán jobb embereket teremtenek azoknál, mint akik valamilyen bűncselekmény elkövetése után bekerültek ezekbe a fényűző börtönökbe.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Tartalomjegyzék

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!