Világunk.hu
2023 október 3 kedd
Világunk.hu
KezdőlapEgészségMilyen gyakran kell hajat mosni?! Íme az orvos tanácsa, hogy gyönyörű, egészséges...

Milyen gyakran kell hajat mosni?! Íme az orvos tanácsa, hogy gyönyörű, egészséges hajad legyen:

-

Hullik a hajad? Fénytelen? Nem szabad pánikba esni. Néhány egyszerű tipp és minden visszafordítható!

hajapolas

Átlagosan 100.000 hajszál van a fejünkön és teljesen természetes, ha ebből naponta 50-100-at elhullajtunk. Ennek a száma megemelkedhet, ha valakit komolyabb stressz ér. Érdemes odafigyelni a viszketésre, extrém korpásodásra vagy gyulladásra. Ezek mind további, erősebb hajhullást okozhatnak.

kep 2023 06 22 134320177

Hormonok és genetikai tényezők is felelősek lehetnek a túlzott hajhullásért, amit néha nem tudunk befolyásolni. Szerencsére számunkra fontos a hajápolás kérdése is, hozzájárulhat a frizura állapotának javításához.

Hogyan ápold a hajad?

Az orvosok szerint fontos kérdés, hogy milyen gyakran mosunk hajat. Nem szabad egy nap többször is megmosni. A hajmosás megfosztja a természetes olajoktól, amelyek védik. Alapvetően heti 2-3 alkalommal elég hajat mosni, de ennek a számát befolyásolhatják egyéb tényezők is. A megfelelő hőmérséklet kiválasztása is fontos. Ne mossunk túl magas hőmérsékleten.

kep 2023 06 22 134332305

Gyakran hallani olyat is, hogy ha természetes fényű hajat szeretnénk, akkor hideg vízben mossuk meg. Ez nem igaz. A túl hideg és túl meleg vizet is kerülni kell.

Az étrend jelentősége a haj egészsége szempontjából

Fontos a megfelelő hidratálás és a kiegyensúlyozott étrend, amely tartalmazza a fehérjét, vasat, cinket és szelént, B-vitaminokat, C- és A-vitamint, omega-3 zsírsavakat.

kep 2023 06 22 134342224

Ha a gondos ápolás és a megfelelő diéta ellenére a hajhullás problémája továbbra is fennáll, érdemes orvoshoz fordulni, és kivizsgáltatni autoimmun betegségeket vagy hormonális problémákat.