Új tábla az EU utakon. Ha nem ismered, bírságot kaphatsz

- Hirdetés -

Új tábla jelent meg a közutakon. Mit jelent a fehér rombusz kék alapon, és milyen korlátozásokat von maga után?

uj tabla eu Új tábla az EU utakon. Ha nem ismered, bírságot kaphatsz

Évek óta felmerülnek kérdések és kétségek azzal kapcsolatban, hogy a törvény képes-e lépést tartani az autóipar dinamikus fejlődésével. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kerülne sor a szabályozásnak az autóiparban gyorsan változó új valósághoz való igazítására. Új szabályokat és jelzéseket vezetnek be, erre Franciaország jó példa.

Ha jártál idén a francia autópályákon, akkor észrevehettél egy új útjelző táblát, amely más európai táblákhoz képest egészen szokatlannak tűnik. Ez egy fehér rombusz, kék alapon, bár amikor a jelet világító táblákon tüntetik fel, csak a rombusz jelenik meg.

- Hirdetés -

De mit is jelent valójában ez a tábla?

Nagyobb figyelmet igényel mostantól egy franciaországi autós utazás. A francia közutakon ugyanis új tábla jelent meg, aminek célja annak ösztönzése, hogy ne egyedül használjuk az autónkat. Aki mégis így tesz, annak érdemes lesz figyelnie!

Az új tábla korábban Lyonban, Grenoble-ban és Strasbourgban már használatban volt, most azonban Franciaországra kiterjesztették a használatát. A kék tábla egy külön sávot jelez, amely bizonyos közlekedők számára van fenntartva – például a telekocsik, a buszok és az elektromos autók használhatják az így jelölt sávokat.

A tábla által jelölt sávot vagy sávokat a következő esetbe lehet használni:

- Hirdetés -
  • ha legalább két utassal rendelkezik a jármű (beleértve az utassal rendelkező motorkerékpárokat is)
  • ha zéró kibocsátású matricával ellátott járműről (például elektromos autók) van szó
  • ha taxival hajtanak be (akár utasok nélkül is)
  • és természetesen a buszok vagy más tömegközlekedési eszközök is igénybe vehetik az ilyen sávokat.
uj francia tabla Új tábla az EU utakon. Ha nem ismered, bírságot kaphatsz

Miért vezettek be ilyen korlátozásokat?

A francia kormány új szabályozás bevezetésével az utazás ökológiai megközelítését kívánja előmozdítani. Itt nem csak a tömegközlekedésről vagy az elektromos autókról van szó, hanem a telekocsiról is, vagyis arról a jelenségről, amikor egy személy autóval elvisz másokat, például munkába vagy iskolába ugyanabba az irányba.

Franciaország célja, hogy népszerűsítse és megismertesse az embereket a telekocsival , és előnyöket biztosít azoknak, akik úgy döntenek, hogy ezt a lehetőséget választják. A „France Bleu” rádió által közölt adatok szerint 10 otthonról munkahelyre történő utazásból 8 egyedül történik, és a telekocsi csak 3%-át teszi ki. A cél az, hogy ezt a mutatót legalább 9%-ra növeljék. 2027-ig.

Az új szabályozások és jelölések első tesztelésére már 2020-ban sor került , de mostanra a francia médiajelentések szerint egyre gyakrabban jelennek meg új táblák. Először Lyonban és környékén, Grenoble-ban és Strasbourgban, most pedig Párizsban, Rennes-ben és Nantes-ban kezdenek megjelenni.

- Hirdetés -

Sokba kerül, ha valaki nem ismeri

Az új szabályozás célja a környezetterhelés csökkentése. Ezt az utakon közlekedő járművek számának csökkentésével kívánják elérni a telekocsik és a tömegközlekedés használatának kiterjesztésével.

A rendelet megsértése 135 eurós pénzbírsággal sújtható. A sofőröknek, akik a fenti kritériumokon kívül használják a sávot, ennyit kell fizetniük lebukás esetén. A szabályok megsértését vagy rendőri ellenőrzések, vagy speciális radarberendezések észlelik.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!