Változás jön a B kategóriás jogosítványoknál!

- Hirdetés -

Csak ezeket az autókat lehet majd vezetni a B kategóriás jogosítvánnyal!

Magyarországon új törvény van előkészítés alatt, amely szigorúbb jogosítványkövetelményeket állapítana meg a 300 kW teljesítmény feletti autók vezetésére. Ez a kezdeményezés a közúti biztonság javítására irányul, és célja, hogy csökkentse a balesetek számát a nagy teljesítményű járművek esetében. Az új szabályozás részleteit az alábbiakban ismertetjük.

B kategória jogosítvány változás
B kategória jogosítvány változás

Az Új Törvény Részletei

Indítványozó:
Az MSZP országgyűlési képviselője, Molnár Zsolt javasolta az új törvényt, amely a 300 kW, azaz nagyjából 400 lóerő teljesítmény feletti személygépkocsik esetén külön jogosítvány megszerzését írná elő.

- Hirdetés -

Követelmények:

Az új szabályozás szerint az ilyen nagy teljesítményű autót vezetni kívánó személynek a következő feltételeknek kell megfelelnie:

  • Legalább öt éve érvényes jogosítvány: Az autóvezetőnek legalább öt éve rendelkeznie kell érvényes jogosítvánnyal.
  • Büntetlen előélet: Az adott időszak alatt nem lehetett elítélve közlekedési bűncselekmény miatt.
  • Pszichológiai alkalmassági vizsgálat: A vezetőknek pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kell átesniük.
  • Speciális oktatás és vizsga: Külön képzésen és vizsgán kell részt venniük, amely kifejezetten a nagy teljesítményű járművek vezetésére koncentrál.

A törvény célja:

Az új törvény célja, hogy csökkentse a közlekedési balesetek számát, és megakadályozza, hogy a közutakat versenypályának használják. Molnár Zsolt hangsúlyozta, hogy a közös cél az, hogy minél kevesebben szenvedjenek el értelmetlen autóbalesetet.

- Hirdetés -

Nemzetközi Példák

Az olasz kormány is hasonló lépéseket fontolgat, hogy a kezdő sofőrök ne vezethessenek nagy teljesítményű sportautókat. Ez is azt mutatja, hogy a probléma nem csak Magyarországon jelentkezik, hanem nemzetközi szinten is egyre nagyobb figyelmet kap.

További Tervezett Intézkedések

Molnár Zsolt javasolta továbbá, hogy a középiskolák végzős évfolyamain legalább fél évig kötelező legyen a KRESZ oktatása. Ezáltal mindenki megismerkedhetne a közlekedési szabályokkal, ami hosszú távon hozzájárulna a biztonságosabb közlekedési környezet kialakításához.

Következtetés

Az új törvénytervezet célja, hogy növelje a közúti biztonságot és csökkentse a balesetek számát a nagy teljesítményű járművek esetében. A szigorúbb jogosítványkövetelmények bevezetése hozzájárulhat ahhoz, hogy csak tapasztalt és pszichológiailag alkalmas sofőrök vezethessék ezeket a járműveket. Az intézkedés nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is példaértékű lehet.

- Hirdetés -

A Totalcar azt írja, hogy nem csak a KRESZ-t vizsgálják fel ül, amire 2009 óta nem került sor, hanem a B jogosítványt is kettéválaszthatják.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!