Veszélyes tünetek jelenhetnek meg a nyelven. Ez egy riasztó jelzés

- Hirdetés -

Egy iraki és egy ausztrál szakértők által végzett tanulmány kimutatta, hogy a nyelv megvizsgálása az esetek 94 százalékában képes pontosan diagnosztizálni az egészségügyi problémákat.

nyelv

Nyelvvizsgálat

A tudósok 50 cukor és vérszegény beteget kértek fel, hogy készítsenek fényképeket a nyelvükről.

Az így kapott képeket átadták a mesterséges intelligenciának, hogy elemezze. Különböző egészségügyi állapotokat vettek figyelembe mint például: a nyelv színe, formájára és textúrája.

- Hirdetés -

A hagyományos orvoslás régóta támogatja ezt a módszert. Kimutatták, hogy a nyelv színe, alakja és vastagsága megmutatja a cukorbetegség tüneteit, a máj-, keringési és emésztőrendszeri problémákat, valamint a vér- és szívbetegségeket – magyarázta a tanulmány szerzője, Ali Al-Naji professzor, a Dél-Ausztráliai Egyetem docense.

Mit mond el a nyelvünk az egészségünkről?

Bár a nyelv alakjában, színében és szerkezetében bekövetkezett változások többsége ártalmatlan, mindig orvosi vizsgálatot igényel.

A sárga nyelv a cukorbetegség jele lehet – az ebben a betegségben szenvedők nyálában magas a cukorszint, ami elősegíti a baktériumok elszaporodását a nyelven. Ritka esetekben a sárga nyelv máj vagy epehólyag problémákra is utalhat.

- Hirdetés -

Lila nyelv – Az Oral Cancer Foundation szerint egyes rákos megbetegedések, köztük a nyelvrák, a száj teljes felületét sötétvörösre vagy lilára változtathatják. A rák által érintett nyelv fájdalmas vagy égető is lehet.

Sötétvörös nyelv – A vörös nyelv súlyos COVID-19 fertőzés jele lehet.

Csavarodott nyelv – Tajvani tudósok bebizonyították, hogy az enyhén vörös és ívelt nyelv a szélütés tünete lehet. Fontos azonban emlékezni arra, hogy nem minden görbe nyelvű embernél alakul ki szélütés (vagy fordítva).

- Hirdetés -

Duzzadt nyelv – duzzadt és egyben fényes, intenzíven vörös nyelv a glossitis jele lehet. A gyulladást allergiás reakció, trauma vagy vérszegénység okozhatja.

Nyelv fehér foltokkal vagy pikkelyekkel az oldalán – ezek szőrös leukoplakiára utalhatnak – egy nyálkahártya-rendellenességre, amely leggyakrabban a legyengült immunrendszerű embereknél fordul elő.

Na, de akkor milyen az egészséges nyelv?

Az egészséges nyelvnek világosvörösnek, simának, enyhén nedvesnek és rugalmasnak kell lennie. Ezen a területen bekövetkezett változások különböző kóros állapotokat, valamint szervezetünk általános állapotának ingadozásait jelezhetik.

A felületén bekövetkező bármilyen változást figyelni kell, és ha kétségei vannak, konzultáljon fogorvosával.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!