A húgyhólyagrák első tünete. Nagyon komolyan kell venni!

- Hirdetés -

Minden daganatos betegség esetén fontos, a korai felismerés. Ez befolyásolja a gyógyulási esélyt.

kep 2023 06 25 134416285 A húgyhólyagrák első tünete. Nagyon komolyan kell venni!

A húgyhólyag daganata sokáig lappang. Nem okoz panaszt, nincs tünete.

A véres vizelet az első olyan jel, amely daganatra utalhat, ezért nagyon fontos, hogy ha ilyet tapasztal valaki is, akkor azonnal keresse fel a háziorvosát, vagy egy urológust.

- Hirdetés -
kep 2023 06 25 134424668 A húgyhólyagrák első tünete. Nagyon komolyan kell venni!

Magyarországon évente több mint 3000 embernél diagnosztizálnak hólyagdaganatot. Ezek egy része jóindulatú, nagyobbrészt rosszindulatú. Férfiak körében ez az ötödik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás.

Leginkább a 60 évesnél idősebbeknél jelenik meg, de nem kizárt fiatalabb korban sem.

„A világon minden évben több mint félmillióan betegszenek meg hólyagrákban, és több mint 200 ezren belehalnak a betegségbe. Ennek a daganattípusnak tehát igen magas a halálozási aránya, aminek az az egyik fő oka, hogy sokszor csak kései stádiumban diagnosztizálják, mert sokáig nem okoz panaszt, nincsenek tünetei, illetve, ha mégis, akkor azt az érintettek sajnos nem veszik komolyan” -prof. dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.

- Hirdetés -
kep 2023 06 25 134434777 A húgyhólyagrák első tünete. Nagyon komolyan kell venni!

„Nagyon kevesen vannak tisztában a betegség alapvető tüneteivel, pedig a korai felismerés kulcsfontosságú a gyógyulási esélyek szempontjából. A véres vizelet az első és legfontosabb jel, ami akár hólyagdaganatra is utalhat, akkor is, ha csupán egyetlen egyszer fordult elő és akkor is, ha semmilyen egyéb panasz, fájdalom nem jelentkezik. Vérvizelésről (hematúria) nemcsak akkor beszélünk, ha friss vér, vérfoszlány látható a vizeletben; a vizelet színe a hozzá keveredő vér mennyiségétől függően lehet rózsaszín, vörös vagy rozsdabarna is. Aki ilyet tapasztal, ne várjon arra, hogy a probléma majd magától elmúlik, hanem feltétlenül forduljon a háziorvosához vagy menjen el az urológiai szakrendelésre. Ide beutaló sem kell”

kep 2023 06 25 134444616 A húgyhólyagrák első tünete. Nagyon komolyan kell venni!

Tünetek között lehet még:

  • Fájdalmas vizelés
  • Hirtelen fellépő vizelési inger
  • Égő érzés vizeléskor

Ezeket a tüneteket persze más is okozhatja: húgyúti fertőzések, vesekövek, jóindulatú tumorok, megnagyobbodott prosztata.

- Hirdetés -

Mivel egyik tünet sem tekinthető biztos jelnek, pont ezért érdemes egyből felkeresni egy háziorvost.

kep 2023 06 25 134453110 A húgyhólyagrák első tünete. Nagyon komolyan kell venni!

„Az ma már mindenki előtt ismert, hogy a dohányzás tüdőrákot okozhat, de az nem, hogy egy dohányosnak háromszor-négyszer nagyobb az esélye a hólyagrákra, mint annak, aki nem cigarettázik. Tehát a leszokás és az egészséges életmód, vagyis a klasszikus betegségmegelőzés ennél a daganatnál is elsőrendűen fontos. Ahogyan az is, hogy harminc éves kor fölött évente egyszer mindenki menjen el a háziorvosához egy kivizsgálásra, amelybe a vér- és vizeletvizsgálat is beletartozik. Ez utóbbi segítségével a szabad szemmel esetleg (még) nem látható vér jelenléte is kimutatható.”

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Via

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!