A klímaváltozás meglepő hatással lehet ránk. A gyomrunkra főleg!

- Hirdetés -

Egy meglepő új kutatás összefüggést tár fel az éghajlatváltozás és az emésztőrendszerünkkel kapcsolatos gyakoribb betegségek között.

gyomorbaj A klímaváltozás meglepő hatással lehet ránk. A gyomrunkra főleg!

Az éghajlatváltozásnak számos következménye van

A klímaváltozás hatásai az egész világon láthatók. Az tüzek, katasztrofális árvizek és aszályok csak a jéghegy csúcsa. A változások nemcsak bolygónkat érintik, hanem magunkat is. Testünk nem tud lépést tartani ezekkel a változásokkal, és egyes baktériumok kihasználhatják ezt.  
A PLOS Computational Biology folyóiratban megjelent kutatás szerint az éghajlatváltozás összefüggésbe hozható a gyakori hasmenéses betegség, a campylobacteriosis megnövekedett előfordulásával az emberekben. A kutatást a Surrey Egyetem tudósai végezték.  

kep 2024 01 22 145900516 A klímaváltozás meglepő hatással lehet ránk. A gyomrunkra főleg!

A melegedő éghajlat és az ezzel összefüggő környezeti változások kedveznek a Campylobacter baktériumok elszaporodásának. Két faj különös veszélyt jelent az emberi egészségre, sőt az életre is. Ide tartozik a C. jejuni és a C. coli , amelyek hasi fájdalmat, hányást és fájdalmas hasmenést okoznak.

- Hirdetés -

Megfigyeltük, hogy az időjárás hogyan befolyásolja a betegséget, és a következő lépés az ok megértése. Ma már a legfrissebb helyi időjárási adatok ismeretében meghatározhatjuk a betegség kialakulásának kockázatát.

kep 2024 01 22 145521228 A klímaváltozás meglepő hatással lehet ránk. A gyomrunkra főleg!

Campylobacteriosis

A tudósok elsősorban az emelkedett hőmérséklet és a megnövekedett páratartalom hatásának vizsgálatára összpontosítottak a campylobacteriosis emberek közötti terjedésére. Kiderült, hogy a folyamatban lévő éghajlatváltozás egyik következménye ennek a bakteriális fertőzésnek a megnövekedett előfordulása

A bizonyos típusú betegségek terjedésének hátterében álló mechanizmusok megértése segít meghatározni a járványok lehetséges kockázatát, és esetleg megelőzni azokat.

- Hirdetés -
kep 2024 01 22 145920084 A klímaváltozás meglepő hatással lehet ránk. A gyomrunkra főleg!

A hőmérséklet emelkedése kedvez a baktériumok elszaporodásának

A tudósok 20 év adatait elemezték Angliában és Walesben 1 millió campylobacteriosis esetről. Ennek alapján olyan matematikai modellt dolgoztak ki, amely lehetővé teszi az elemzés során kapott eredmények összehasonlítását a Met Office által megadott időjárási paraméterekkel.

Kiderült, hogy a campylobacteriosis viszonylag stabil 8 Celsius-fok alatti hőmérsékleten. A hőmérséklet mindössze 5 fokos emelkedése azonban elegendő volt ahhoz, hogy több fertőzést lássunk, amit ezek a baktériumok okoznak. 

kep 2024 01 22 145942261 A klímaváltozás meglepő hatással lehet ránk. A gyomrunkra főleg!

A levegő páratartalma is befolyásolta az esetek számát.

Érdekes módon a tanulmány egy harmadik tényezőt is azonosított, amely befolyásolja a betegség terjedését. A meghosszabbodott nappalok a megbetegedések számának növekedésével is összefüggésbe hozható. Ezen a ponton az összefüggés mögött rejlő pontos okok még mindig hiányosak.

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!