2023 február 1 szerda
KezdőlapTech & TudományA "pohárteszt". Apróságnak tűnik, de megmentheti egy gyermek életét

A “pohárteszt”. Apróságnak tűnik, de megmentheti egy gyermek életét

-

Tudtad, hogy egy átlagos pohár életet menthet? Bármilyen hihetetlennek is hangzik az “pohárteszt” sok anyuka bevált módszere. Tökéletes az egyik veszélyes betegség ellen. A mindannyiunk otthonában lévő pohárnak köszönhetően lehetőség nyílik a megfelelő diagnózis felállítására és az időben történő reagálásra.

Amikor minden másodperc számít…

Lehet, hogy az “pohárteszt” nem úgy hangzik, mint a helyes diagnózis felállítása és valaki életének megmentése. De a látszat csalhat. Sok anya nagyon jól tudja, hogy egy átlátszó, kis edény felbecsülhetetlen értékű lehet.

poharteszt
A "pohárteszt". Apróságnak tűnik, de megmentheti egy gyermek életét

Az invazív meningococcus fertőzés nagyon súlyos, alattomos betegség, amely a gyengén fejlett immunrendszer miatt főként kisgyermekeket (5 éves korig) érint. Elkaphatja a betegséget egy másik személytől, cseppfertőzésen keresztül vagy közvetlen érintkezés útján.

A meningococcus fertőzés nagyon veszélyesnek bizonyulhat. A betegség gyorsan fejlődik – a fertőzést követő 24 órán belüli kezelés hiánya akár halálhoz is vezethet. Minél előbb felismerjük, hogy ez a betegség, annál nagyobb az esélye, hogy hatékonyan tudunk segíteni a gyermeken.

kep 2022 06 13 191438590
A "pohárteszt". Apróságnak tűnik, de megmentheti egy gyermek életét

A nehézséget azonban az okozza, hogy a betegség könnyen összetéveszthető egy másik betegséggel, például a megfázással és az influenzával. De ez nem jelenti azt, hogy tehetetlenek vagyunk. Éppen ellenkezőleg – elég, ha van kéznél egy egyszerű tárgy …

A pohárteszt

Meningococcus fertőzés után petechiák jelenhetnek meg a gyermek testén. Ebben az esetben a petechiális kiütés jellegzetes tünete, hogy nyomás hatására nem halványul el. Ezért “üvegtesztet” végezhetünk, hogy kiderüljön, szükséges-e egy gyors kórházi látogatás.

Elég, ha a kezébe vesz egy pohár átlátszó üveget, és a kórosan megváltozott, azaz ecchymosisokkal borított helyre a bőrre helyezi. Ha a foltok nem halványulnak el az üveg nyomására, biztosak lehetünk benne, hogy meningococcus fertőzés történt, és azonnali kórházi kezelés szükséges.

A teszt egyébként felnőtteken is elvégezhető.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek