Az ismert pszichoteszt, amit a gyerekek lazán megoldanak, na de a felnőttek…

- Hirdetés -

Optikai csalódásokban és különböző nehézségi fokú képes rejtvényekben nincs hiány az interneten. Franz Carl Müller-Lyer német pszichológus által kidolgozott illúzió ezek közé tartozik. Bár ez a rejtvény nagyon régen, 1889-ben készült, mégis felkelti az érdeklődést. Érdekes módon a gyerekek gyorsabban oldják meg.

teszt Az ismert pszichoteszt, amit a gyerekek lazán megoldanak, na de a felnőttek...

Müller-Lyer optikai csalódás

A Müller-Lyer puzzle a világ egyik leghíresebb optikai csalódása. Két nyilat mutat, ezért néha „nyílillúziónak” is nevezik. Az egyikben az „ágak” kifelé, a másikban befelé néznek. A kérdés az, hogy melyikük hosszabb?

kep 2023 11 03 164931951 Az ismert pszichoteszt, amit a gyerekek lazán megoldanak, na de a felnőttek...

Az emberi agyat könnyű megtéveszteni, és a különböző irányokba mutató nyílhegyek nem segítenek ezen. Sokan azt válaszolják, hogy a kifelé mutató nyíl hosszabb, bár ez nem igaz. Miért van az, hogy másképp érzékeljük a hosszúságot, mint amilyen valójában?

- Hirdetés -
kep 2023 11 03 165316787 Az ismert pszichoteszt, amit a gyerekek lazán megoldanak, na de a felnőttek...

A kutatók évek óta figyelik ezt az optikai csalódást. Ez idő alatt a tudósok különböző következtetésekre jutottak. Először is, agyunk a nyilakat háromdimenziós objektumnak tekinti. Tehát nem csak vonalakat látunk, hanem szögeket is. A külsők közelebb, míg a belsők távolabbinak tűnnek. Emiatt az egyik vonal hosszabbnak tűnhet, és magát a tárgyat is hosszabbnak érzékeli.

kep 2023 11 03 165250763 Az ismert pszichoteszt, amit a gyerekek lazán megoldanak, na de a felnőttek...

A tudósok azt is megvizsgálták, hogy a felnőttek és a gyerekek hogyan viszonyultak a rejtvényhez. Kiderült, hogy a kisgyermekek nem annyira érzékenyek erre az optikai csalódásra, és nagyobb valószínűséggel vágják rá a helyes megoldást. 

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!