2022 május 21 szombat
KezdőlapEgészségBetegséget jelezhetnek a szőrszálak a nők állán - Íme a részletek

Betegséget jelezhetnek a szőrszálak a nők állán – Íme a részletek

-

Az emberi test egy rendkívül bonyolult dolog, ám ennek ellenére sok részletét sikerült már felfedezni. Ezek egyike, hogy szervezetünk bizony jelzi a betegségeket. Éppen ezért nem szabad figyelmen kívül hagynunk a figyelmeztető jeleket, mint például a bőrön megjelenő elváltozásokat.

Minden betegségnek vannak árulkodó jelei. A cukorbetegségnél kiszárad az ajkunk, de gyakran előfordulnak gyulladt, pattanáshoz hasonló csomók is. Továbbá megjelenhetnek szőrszálak a test azon területein, amiken eddig nem voltak, mint az áll, has vagy a lapocka és köldök környéke. Ezek pihék, szőrszálak azonban nemcsak a diabétesz tünetei lehetnek.

Az állon megjelenő szőrök általában hormonális problémát jeleznek, amikor a szervezetben felborul az egyensúly. Napjainkban sok nőt érint a PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma, amit egyébként a férfi nemi hormonok túlsúlya okoz. Azon kívül, hogy az állon szőrszálak jelennek meg, előfordulnak menstruációs zavarok, anyagcserezavar, továbbá a meddőséget sem lehet kizárni. Ha észleled magadon a szőrszálak megjelenését, mindenképpen fordulj orvoshoz, ugyanis egy hormonvizsgálatot nem árt elvégeztetned. A kezelés szempontjából is fontos, hogy minél hamarabb fény derüljön a problémára.

Komolya betegség is okozhatja a kellemetlen szőrszálak megjelenését.

Az egyik ilyen betegség a Cushing-szindróma, amit a mellékvesekéreg hormonjának túltermelése okoz. Emellett elhízás, kerek és piros arc, hajhullás is tapasztalható. Ebben az esetben javasolt endokrinológushoz fordulni, ugyanis ő orvosolni tudja a problémát egy műtéti beavatkozással.

A másik betegség a kongenitális adrenális hiperplázia, ami első hallásra rendkívül bonyolultnak tűnik. Általában a születés után már felfedezik és az nagyon ritka, hogy a betegnek fogalma sincs róla. Tehát, ha ilyen betegségben szenvedsz, akkor nagy a valószínűsége, hogy ez okozza a szőrszálak megjelenését.

Ezzel azonban még nincs vége, ugyanis a fogamzásgátló is kiválthatja ezt, mint lehetséges mellékhatás, de terhesség alatt is előfordulhat. Utóbbival azonban nincs baj, mert a várandósság vége, a baba megszületése után ez a tünet el is tűnik.

A kellemetlen szőrszálak akár betegséget jeleznek, akár nem, akkor is el kell távolítani. Amennyiben csak néhány szálról van szó, megteheted te magad is, de ha több pihe jelenik meg az álladon, akkor inkább gyantáztasd le.

Rendkívül fontos, hogy minden esetben fordulj szakemberhez, ne hagyd figyelmen kívül tested árulkodó jeleit. Egyetlen kivétel mégis van. Ha elmúltál hetven éves, akkor semmi okod az aggodalomra, mivel a jelenség a kor előrehaladtával teljesen normális.

Ezek is érdekelhetnek