Ezért ne igyál éhgyomorra kávét! Ártalmasabb, mint gondolnád!

Sokan ezzel indítjuk a napot, pedig nem a legjobb választás kávét éhgyomorra inni.

Sokunk számára a reggelek el sem képzelhetők egy gőzölgő csésze kávé nélkül. Mégis, ha a napunk első italaként, üres gyomorra isszuk a kávét, az nem biztos, hogy a legjobb választás – különösen akkor, ha érzékeny gyomrunk, hormonháztartásunk vagy vércukorszint-változásaink vannak.

Az első jelentős ok, amiért nem ideális éhgyomorra inni: a kávé növeli a gyomorsavtermelést. Étkezés nélkül a gyomorban extra sav képződhet, ami könnyen vezethet gyomorégéshez, puffadáshoz vagy refluxhoz.

Másodsorban, régóta vizsgált jelenség: az ébredés utáni kávéfogyasztás, még étkezés nélkül, fokozhatja a stresszhormon – a kortizol – termelését. Mivel a kortizolszint már önmagában reggel eleve magasabb, a koffein ráadásul tovább lökheti azt. Ez feszültséget, szívdobogást, idegességet okozhat – illetve hosszabb távon ronthatja a szervezet energia-egyensúlyát is.

További probléma: az üres gyomorra kávézás hatással lehet a vércukorszintre is. Kutatások szerint, ha nem ettünk előtte, akkor a reggeli kávé után az étkezés glükóz-válasza rosszabb lehet – például magasabb vércukorszintet eredményezhet, mint ha előbb ennénk.

Természetesen nem mindenki számára okoz problémát az éhgyomorra kávézás. Ha egészséges vagy, nincs refluxod, gyomorbántalmad, és nincs vércukor-vagy hormonproblémád, akkor előfordulhat, hogy semmilyen tünetet nem tapasztalsz. A szakemberek is arra hívják fel a figyelmet, hogy az egyéni érzékenység sokat számít.

Mit tehetsz helyette? Érdemes előbb elfogyasztani legalább egy könnyű reggelit (például joghurt, teljes kiőrlésű kenyér, zöldségek) – majd kb. fél-egy órával később inni a kávét. Ezzel csökkented a savas terhelést, stabilabban indulhat a napod, és kevésbé lesz „hirtelen lüktetős” a koffein hatása.

Összegzésképpen: bár a reggeli kávénak számtalan előnye van – élénkít, javítja a hangulatot, segíthet az ébredésben – az üres gyomorra történő fogyasztása bizonyos helyzetekben kihívásokat jelenthet, különösen gyomor-, hormon- vagy anyagcsere-problémákkal küzdők esetén. Ha tehát azt tapasztalod, hogy reggelente gyomorégésed van, vagy szapora a szívverésed, idegesebb vagy, akkor érdemes megfontolnod, hogy előbb egy falat, majd a kávé.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!