Ezt az ízt érzed a szádban?! Nagyobb a baj, mint gondolnád… Ez a tüdőrák egyik jele

- Hirdetés -

A tüdőrák a rák egyik legveszélyesebb formája, melynek leggyakoribb tünete a köhögés és a vérzés.

kep 2023 09 08 152104806 Ezt az ízt érzed a szádban?! Nagyobb a baj, mint gondolnád... Ez a tüdőrák egyik jele

Rendkívül fontos ennek a betegségnek a korai szakaszában történő felismerése. Hasznos lehet tisztában lenni azokkal a finom figyelmeztető jelekkel, amelyek a rák kialakulását jelezhetik. Az egyik ilyen jel a szokatlan utóíz a szájban.

kep 2023 09 08 152117546 Ezt az ízt érzed a szádban?! Nagyobb a baj, mint gondolnád... Ez a tüdőrák egyik jele

A dysgeusia az ízérzészavar orvosi kifejezése. Egy ilyen betegségben szenvedő személy kellemetlen, savanyú, túlzottan édes, keserű vagy fémes ízt érezhet a szájában. Az ilyen rendellenességek oka lehet az alultápláltság, bizonyos gyógyszerek szedése, vírusfertőzések vagy vitaminhiány.

- Hirdetés -

A Cleveland Clinic információi szerint a diszgeusia a pajzsmirigy alulműködésének , a májbetegségnek, valamint a szájszárazságnak, más néven xerostomiának is tünete lehet. Ez utóbbi gyakran érinti a tüdőrákos betegeket is.

kep 2023 09 08 152135607 Ezt az ízt érzed a szádban?! Nagyobb a baj, mint gondolnád... Ez a tüdőrák egyik jele

Egyes tanulmányok szerint az ízlelés és a szaglás zavarai a tüdőrák gyakori tünetei. A kutatók szerint ezek a rákkal diagnosztizált betegek 35-38%-át érinthetik, valamint az alkalmazott gyógyszerek, köztük a kemoterápia mellékhatásaként kezelt betegek 35-69%-át.

Sajnos ez a rák egyik legrosszabb lefolyású formája. A betegség korai szakaszában jelentkező jellegzetes tünetek hiánya, így a tüdőrák késői diagnózisa hozzájárul ezekhez a riasztó statisztikákhoz.

- Hirdetés -
tudorak izleles Ezt az ízt érzed a szádban?! Nagyobb a baj, mint gondolnád... Ez a tüdőrák egyik jele

A fő kockázati tényező az aktív és passzív dohányzás. A cigarettában jelenlévő kátrányanyagok, nehézfémek, köztük ólom és kadmium, nitrozaminok, hidrogén-cianid és formaldehid felelősek ezért. A cigarettázás a rák legveszélyesebb formájának, a kissejtes tüdőráknak a kialakulásában is szerepet játszik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint világszerte a tüdőrák okozta halálozások 77%-áért a dohányzás a felelős.

Tüdőrák – ezek lehetnek a tünetek:

  • légszomj és zihálás,
  • csökkent fizikai teljesítőképesség,
  • köhögés,
  • vért felköhögni,
  • stridor – fütyülő hang, amely a tüdőből való kilégzéskor hallható,
  • fájdalom a mellkasban és a vállban,
  • fáradtság,
  • az arc és a nyak duzzanata, az arcon bőrpír – az ún superior vena cava szindróma,
  • indokolatlan fogyás
- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!