Világunk.hu
2023 október 3 kedd
Világunk.hu
KezdőlapEgészségFigyelj a lábaidra! Ezek a tünetek előre jelezhetik a szívproblémákat. Akár a...

Figyelj a lábaidra! Ezek a tünetek előre jelezhetik a szívproblémákat. Akár a szívinfarktust is!!!

-

Ezek súlyos betegség tünetei lehetnek, amely akár még szívinfarktushoz is vezethetnek.

infarktus lab

Mi az a P.A.D?

A perifériás artériás betegség (PAD) az erek súlyos betegsége, amely elsősorban az alsó végtagok artériáit érinti. Akkor fordul elő, amikor a lábakat vérrel ellátó artériák beszűkülnek vagy elzáródnak a plakk felhalmozódása miatt.

kep 2023 07 24 072629976

A betegség kockázati tényezői közé tartozik a dohányzás, a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a genetikai hajlam.

P.A.D tünetei

A PAD tünetei rendkívül enyhék lehetnek, ami gyakran késleltetett diagnózishoz vezet. Ide tartozik a járás közben fellépő fájdalom vagy kellemetlen érzés a lábakban, amelyet pihenés enyhít, előrehaladott stádiumban pedig még nyugalmi fájdalom is. Szőrhullást is észlelhet a lábán, lassabb körömnövekedést, gyakoribb bőrfertőzéseket és fekélyeket.

kep 2023 07 24 072639286

Az artériák beszűkülése vagy elzáródása megváltoztathatja a lábak bőrének színét is. A bőr sápadt (egyes esetekben akár kékes is lehet), ha a végtagot felemeli, és enyhén vörös vagy lila színűvé válhat, ha leengedjük.

kep 2023 07 24 072658010

P.A.D kezelés

A perifériás artériás betegségeket gyakran nem diagnosztizálják, de megnehezíti a mozgást és a napi tevékenységek végzését, hatásai ischaemiás szívbetegséghez és agyi érbetegséghez vezethetnek.

kep 2023 07 24 072710886

Ezért nem csak a tünetek megszüntetése, hanem az érelmeszesedés további kialakulásának megelőzése is fontos. Itt kulcsszerepet kap az életmód megváltoztatása, beleértve a dohányzás abbahagyását, az egészséges táplálkozás és a rendszeres fizikai aktivitás fenntartását.

kep 2023 07 24 072731755

A gyógyszeres kezelés thrombocyta-aggregációt gátló szerek (pl. aszpirin), koleszterinszint-csökkentő sztatinok, szükség esetén antidiabetikumok, esetenként magas vérnyomás elleni gyógyszereket is tartalmaz. Egyes esetekben beavatkozási eljárásokra is szükség lehet.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Via