Már megvannak az első esetek. Az orvosok riadót fújtak

- Hirdetés -

Mindenki legyen nagyon óvatos!

Kora tavasztól késő őszig a legnagyobb a kullancsaktivitás. A parkban vagy az erdőben tett séták során nagyon óvatosnak kell lenni, mert a kórházak már megkapták az első  kullancs-encephalitisben szenvedő betegeket.

kep 2023 06 07 161052885 Már megvannak az első esetek. Az orvosok riadót fújtak

A nyári hónapokban nincs is jobb, mint egy kellemes erdei séta. Ilyenkor sokkal lazábban öltözködünk, aminek hatására növekszik az egészségre veszélyes baktériumokat, vírusokat és protozoonokat terjesztő kullancscsípés kockázata.

- Hirdetés -
kep 2023 06 07 161042162 Már megvannak az első esetek. Az orvosok riadót fújtak

Már megvannak az első kullancs-encephalitis esetek. Még most is diagnosztizáljuk a beteget. A betegség lefolyása változó, leggyakrabban szubklinikai, azaz gyakorlatilag tünetmentes, de bizonyos esetekben súlyos lefolyású.

kep 2023 06 07 161028764 Már megvannak az első esetek. Az orvosok riadót fújtak

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás (TBE) a központi idegrendszer vírusos betegsége, amelyet kullancsok terjesztenek. A fertőzés akkor következik be, ha fertőzött kullancs csíp meg minket, vagy ha fertőzött kecske, birka és tehén tejét isszuk.

A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás a kullancscsípéstől számított 7-14 napon belül, illetve a fertőzött haszonállatok tejfogyasztását követő 3-4 napon belül a betegség első fázisában általános tünetek jelentkezhetnek, mint például láz, fáradtság, hányinger, fejfájás és izomfájdalom.

- Hirdetés -
kep 2023 06 07 161018762 Már megvannak az első esetek. Az orvosok riadót fújtak

Kezdetben láz, ízületi fájdalom és fejfájás jelentkezik. Ezután a tünetek enyhülnek, és néhány nap múlva súlyosbodnak. A test általános gyengesége, bénulás és parézis is jelentkezik. A tartós láz esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni.

kep 2023 06 07 161007149 Már megvannak az első esetek. Az orvosok riadót fújtak

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a súlyos betegség és annak szövődményei ellen a legbiztosabb védekezési mód a kullancs-encephalitis elleni védőoltás. Különösen ajánlott azoknak, akik olyan területen tartózkodnak, ahol fokozottan előfordul ez a betegség, pl. erdészeti dolgozók.

kep 2023 06 07 160946084 Már megvannak az első esetek. Az orvosok riadót fújtak

Ha kullancsveszélynek kitett helyekre megy, a következőket kell tennie:

  • gondoskodjon megfelelő testet takaró ruházatról, bokacsizmáról, fejfedőről;
  • riasztó és védőintézkedések alkalmazása;
  • az erdőből, parkból visszatérve zuhanyozni kell, ajánlott az egész testet alaposan megvizsgálni. Gyermekeknél a kullancsok a fejbőrbe és a fülek környékére tapadnak, felnőtteknél olyan helyekre, ahol vékony a bőr.

Titeket csípett meg már kullancs? Írjátok meg a tapasztalataitokat!

- Hirdetés -

Via

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!