6 tulajdonság, amit csak apádtól örökölhetsz

Megosztás

- Hirdetés -

Biológia órán megtanultuk, hogy a DNS-ünk 50%-át anyánktól, 50%-át apánktól örököljük. Ez a biológiai tény azonban nem jelenti azt, hogy minden szülő azonos mennyiségű fizikai és genetikai jellemzőt ad át gyermekének.

Valójában a gyerekek 60%-kal nagyobb valószínűséggel örökölnek aktív tulajdonságokat apjuktól, egyszerűen azért, mert a természet jobban szereti azokat a géneket.

Nézzük meg azt a 6 tulajdonságot, amiket apai oldalról örökölhetünk:

Magasság

apafia 6 tulajdonság, amit csak apádtól örökölhetsz

Egy személy magasságát legalább 700 genetikai variáció határozza meg, amelyeket mindkét szülőtől örököltek. Úgy tűnik azonban, hogy minden szülő magassági génje kissé eltérő módon működik. Például az apa génjei fontosak a növekedés és ezáltal a magasság serkentésében.

- Hirdetés -

„Csámpás” fogak

kep 2024 03 18 160538305 6 tulajdonság, amit csak apádtól örökölhetsz

Azokban az esetekben, amikor az apa fogai rosszak, a gyermekének vélhetőleg gyakrabban kell felkeresnie a fogorvosi rendelőt, mint társainak, még akkor is, ha édesanyjának jó fogsora van. A fogszuvasodástól kezdve az összes létező fogászati ​​problémát az apáinktól örököljük.

Nem

Az apukák felelősek újszülötteik neméért. Az X és Y kromoszómák, közismert nevén nemi kromoszómák határozzák meg a gyermek nemét. A lányok apjuktól örökölnek egy X kromoszómát, ami az XX genotípust eredményezi, a férfiak pedig az Y kromoszómát apjuktól, ami XY genotípust eredményez. Mivel az anyák csak az X kromoszómákat adják át, az apákon múlik a gyermek neme.

Gödröcskék

kep 2024 03 18 160938527 6 tulajdonság, amit csak apádtól örökölhetsz

Sok kultúrában a gödröcskéket a szépség és a vonzerő jelének tekintik. A tudósok azonban a gödröcskéket olyan hibaként írják le , amelyet a megrövidült arcizmok okoztak. Feltételezik, hogy a gödröcskék öröklődnek, mivel a domináns genetikai tulajdonságok gyakrabban öröklődnek az apától.

- Hirdetés -

Ujjlenyomatok

kep 2024 03 18 161046275 6 tulajdonság, amit csak apádtól örökölhetsz

Nincs két teljesen egyforma ujjlenyomat, mivel egyedi mintákról van szó. Ennek ellenére a baba ujjlenyomata hasonlíthat az apja ujjlenyomataira! Az ujjlenyomat-minták apáinktól örökölt genetikai tulajdonságok.

Tüsszögés

kep 2024 03 18 161115950 6 tulajdonság, amit csak apádtól örökölhetsz

Sokan ismerünk legalább egy embert, aki hatalmasakat tüsszent, amikor a napot vagy más erős fényt bámulja. Nos, ez egy másik genetikai tulajdonság, amiért az apa felelős. Ezt az állapotot Achoo-szindrómának nevezik, és nagyobb valószínűséggel öröklődik az apai oldalról.

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!