A HALÁL HANGJA! Ha ezt hallod, ideje búcsúzni

Megosztás

- Hirdetés -

A halál rendkívül összetett folyamat, amely során számos változás következik be a szervezetben. Számos tünet jelezheti a vég közeledtét, némelyikük akár több nappal korábban is jelentkezik.

haldoklas A HALÁL HANGJA! Ha ezt hallod, ideje búcsúzni

A haldoklás

A halál nehéz téma, félelmet és szomorúságot ébreszt, de nincs előle menekvés. Néha fontos tudni, mikor közeledik a vég, hogy legyen időd elbúcsúzni, mielőtt eljön az elkerülhetetlen.

A haldoklás összetett folyamat, és az első jelek, amelyek arra utalnak, hogy a test halálra készül, akár több nappal korábban is megjelenhetnek. A kórházi dolgozók szerint ez a három a legjellemzőbb.

- Hirdetés -
kep 2024 04 04 151930678 A HALÁL HANGJA! Ha ezt hallod, ideje búcsúzni

A légzés egyre kiszámíthatatlanabbá válik, ahogy a haldokló lassan elveszíti az irányítást a folyamat felett. Még az is előfordulhat, hogy apnoe időszakok lépnek fel, majd hirtelen levegő után kapkodnak.

Az agytörzs aktivitásának megszűnése a légzést csupán reflexióssá teszi, így a személy elveszti az uralmát felette. Az egyes légzések közötti szünetek egyre hosszabbak lesznek, és a folyamat önkéntelenné válik.

kep 2024 04 04 151941724 A HALÁL HANGJA! Ha ezt hallod, ideje búcsúzni

Előfordulhat pillanatnyi apnoé (légzéskimaradás) is, amelyet egyre mélyebb és gyorsabb belégzés követ, majd a következő epizódig sekélyebbé és lassabbá válnak. Ugyanakkor a hangszálak ellazulnak, és egyre nagyobb erőfeszítést igényel a mellkas felemelése, így a haldokló moroghat, vagy nyögő hangokat hallathat.

- Hirdetés -

Ezek a hangok gyakran szorongással járnak, de ha a hangokat nem kísérik más tünet, akkor valószínűleg légzési nehézségek okozzák. Idővel a váladék felhalmozódik a torok hátsó részében és a felső légutakban. A beteg nem tudja lenyelni a nyálat vagy köhögni, ezért légzéskor jellegzetes gurgulázó hang hallható.

kep 2024 04 04 151954256 A HALÁL HANGJA! Ha ezt hallod, ideje búcsúzni

A haldokló ember leheletét „nedvesnek” nevezhetjük. Ezt a jelet „halálcsörgésnek” vagy „halállégzésnek” , de néha „hattyúéneknek” is nevezik, és leggyakrabban haldokló állapotban fordul elő. Az élettevékenységek fokozatosan eltűnnek, így itt az ideje a végső búcsúnak.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

- Hirdetés -

Tartalomjegyzék

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!