Elhunytak: 9 híresség, akit 2023-ban vesztettünk el

Megosztás

- Hirdetés -

2023 szomorú év volt a művészet, a szórakozás a tudomány és a sport világában, hiszen több kiváló és meghatározó személyiségek is elhunytak.

Ez a cikk tiszteleg azon tíz ikonikus ember előtt, akiknek öröksége tovább él munkásságukon keresztül. Emlékezzünk meg együtt arról, mit hagytak ránk.

Suhajda Szilárd

Suhajda Szilárd, 1982. június 29-én született Békéscsabán, és 2023 májusában, a Mount Everesten vesztette életét egy hegymászás során. Szilárd kiemelkedő alakja volt a magyar és a nemzetközi hegymászó közösségnek, ismert volt bátor és határozott lépéseiről a hegymászás területén.

- Hirdetés -
Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd

Suhajda Szilárd pályafutása során több jelentős eredményt is elérhetett. 2019-ben ő lett az első magyar, aki kísérő és oxigén nélkül mászta meg a világ egyik legnehezebbnek tartott hegyét, a K2-t. Ezután 2022 januárjában bejelentette, hogy a „Big Five”, azaz az öt legmagasabb hegycsúcs meghódítására koncentrál. Májusában, szintén egyedül és oxigénpalack használata nélkül, sikeresen meghódította a Lhoce-t is. A sorozat következő és egyben utolsó célja a Mount Everest volt, amelynek csúcstámadása során, 2023. május 24-én, megszakadt vele a kapcsolat.

Az utolsó információk szerint a Hillary-lépcső aljában, 8780 méteren található volt, eszméletlen állapotban, fagyási sérülésekkel és a magashegyi agyödémára utaló jelekkel. Sajnos, a mentőcsapatok nem találták meg, és a keresést 2023. május 27-én befejezték.

Szilárd döntése, hogy a céltól csupán egy karnyújtásnyira ne forduljon vissza, bár veszélyes volt, tükrözi az általa képviselt mentális erőt és elszántságot. Egy interjúban Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciójának alapítója kifejtette, hogy Szilárd nagyon nehezen hozott volna meg egy ilyen döntést, különösen, hogy már olyan közel volt a célhoz. Sajnos, az extra hideg időjárás és az Everest adta extrém körülmények tovább nehezítették helyzetét.

- Hirdetés -

Suhajda Szilárd emléke és öröksége mély nyomot hagy a hegymászás világában. Bátorsága, kitartása és az általa képviselt értékek példaként szolgálhatnak mindenki számára, aki hasonló kihívásokkal szembesül életében. A tragikus végkifejlet ellenére, Szilárd emléke örökké él a hegymászó közösség szívében és inspirációt jelenthet a jövő generációi számára

Matthew Perry

Matthew Perry, aki 1969. augusztus 19-én született Massachusetts államban, Williamstownban, és 2023. október 28-án hunyt el Los Angelesben, egy rendkívül tehetséges amerikai-kanadai színész, humorista, producer és forgatókönyvíró volt. Legemlékezetesebb szerepe Chandler Bing volt a „Jóbarátok” című szituációs komédiában, ami 1994 és 2004 között futott. A sorozaton túl számos film és videójáték szinkronjában is közreműködött, például a „Bolond szél fúj”, „Hajszál híján hősök”, „Bérgyilkos a szomszédom” és a „Megint 17” című filmekben, valamint a „Fallout: New Vegas” videojátékban is megjelent.

Matthew Perry
Matthew Perry

Perry szülei, Suzanne Langford és John Bennett Perry voltak, utóbbi szintén színész. Matthew fiatal korában Kanadába költözött édesanyjával, miután szülei elváltak. Tinédzserként Los Angelesbe költözött, hogy színész legyen, és már korán sikereket ért el. Az 1980-as években több népszerű sorozatban is szerepelt, például a „Beverly Hills, 90210”-ben.

- Hirdetés -

Matthew Perry élete során sok nehézséggel is megküzdött, köztük súlyos függőségekkel. Első alkalommal 14 éves korában itta meg az alkoholt, és a gimnáziumi évek alatt váltak uralkodóvá rajta a függőségek. Egy jet-ski baleset után, amely 1997-ben történt, fájdalomcsillapítókat kellett szednie, ami a Vicodin függőségéhez vezetett. Ebben az időszakban Perry többször is elvonókúrára került, és a „Jóbarátok” sorozat forgatásainak bizonyos részeit nem is emlékezte.

Perry a személyes küzdelmeiről nyíltan beszélt, és önéletrajzi könyvében, a „Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet” című művében osztotta meg tapasztalatait. Halála előtt Perry egyedül élt, sosem volt házas és gyermekei sem születtek. 2018-ban eljegyezte Molly Hurwitzot, de a kapcsolatuk 2020-ban véget ért.

Matthew Perry emlékét számos kolléga és rajongó őrzi, akik mélyen érintettek voltak távozásában. Halála előtt Perryt egyedül találták otthonában, halálának körülményei pedig tragikus váratlansággal érték a világot. A „Jóbarátok” és egyéb szerepei által szerzett világhírnév ellenére Perry magánélete gyakran volt viharos, amelyet nyilvánosan is megosztott a világgal ​

Vágó István

Vágó István, 1949. február 14-én született Budapesten, és 2023. április 29-én hunyt el ugyanott. Végzettségét tekintve vegyészmérnök volt, de pályafutása során a televíziózás felé fordult. Első lépéseit a médiában 1975-ben tette, amikor is jelentkezett a „Riporter kerestetik” című vetélkedőbe. Később Vitray Tamás felkérésére kezdte el vezetni első műsorát​​.

Vágó István
Vágó István

Vágó a televíziózás terén számos népszerű műsorral lett ismert, többek között az „Álljunk meg egy szóra!”, a „Legyen Ön is milliomos!”, a „Párbaj”, az „átVágó” és a „Pókerarc” műsorvezetőjeként tevékenykedett. Ezek mellett ő volt az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi kommentátora is az 1980-as és 1990-es években​​.

Politikai nézeteit sosem titkolta, ateista meggyőződésű volt és a liberalizmust vallotta. Aktívan támogatta a baloldali politikai erőket, különösen Ferenc Gyurcsányt és az SZDSZ-t. 2014-ben a Demokratikus Koalíció (DK) tagjaként indult az önkormányzati választásokon, és később a DK média-munkacsoportjának vezetője, valamint a XII. kerület önkormányzati képviselője lett​​.

Személyes életében nagy jelentőséget tulajdonított a családjának, feleségével, Judittal 43 évig volt házas, és egy fiúk, Péter születése mellett nagyszülők is lettek. Kapcsolatukról és mindennapjaikról utoljára 2023 márciusában nyilatkoztak​​.

Vágó István hagyatéka jelentős a magyar televíziózás történetében. Az általa vezetett műsorok széles nézői körben voltak népszerűek, és személye ma is sokak számára példaként áll.

Tina Turner

Tina Turner, született Anna Mae Bullock (1939. november 26., Brownsville, Tennessee – 2023. május 24., Küsnacht, Svájc), a „Rock ‘n’ Roll Királynője” címmel is illetett amerikai énekesnő, dalszerző, színésznő és író, aki tizenkétszeres Grammy-díjas karrierjével világszerte elismertséget szerzett. Pályafutását 1957-ben kezdte Ike Turner Kings of Rhythm együttesében, majd 1960-ban debütált Tina Turner néven az „A Fool in Love” című duettel, amivel az Ike & Tina Turner duó formabontó zenei formációvá vált.

A duó 1976-os feloszlásáig számos slágert adott ki, mint az „It’s Gonna Work Out Fine”, a „River Deep – Mountain High”, a „Proud Mary” és a „Nutbush City Limits”.

Tina Turner
Tina Turner

Az 1980-as években Turner „a zenetörténelem egyik legnagyobb visszatérését” hajtotta végre, kilenc szólóalbumot jelentetett meg, melyekből kétszáz millió példány kelt el világszerte, így ő lett egyik legnépszerűbb és legsikeresebb rockénekesnő. Színészként is megmutatta tehetségét, szerepelt a „Tommy”, a „Mad Max 3.” és „Az utolsó akcióhős” filmekben. 2013-ban házasságot kötött a nála tizenhat évvel fiatalabb Erwin Bachcal.

Az Ike & Tina Turner duóban eltöltött évei alatt Tina Turner egyedi színpadi személyisége, tánc- és énektudása, valamint az Ikette-ekkel kialakított bonyolult koreográfiái révén lenyűgözte a közönséget. A duó számos sikeres dalát rögzítette, többek között az „A Fool in Love”, az „It’s Gonna Work Out Fine” és a „River Deep, Mountain High” című számokat. A „Proud Mary” feldolgozása Grammy-díjat nyert, és Tina védjegyévé vált.

Turner házassága Ike-kal végül erőszak és drogproblémák miatt zátonyra futott, ami 1976-ban vezetett Tina szökéséhez és későbbi válásukhoz 1978-ban. Ezt követően Tina a buddhizmusban találta meg az erőt az újrakezdéshez, és a ’80-as években újra a zenei élet csúcsára tört.

Tina Turner öröksége tartós és inspiráló, hagyományait pedig rajongói és a zeneipar egyaránt ápolják​.

Ken Block

Ken Block emblematikus alakja volt a motorsportnak és az akció sportoknak, élete útja pedig szenvedélyét tükrözte a határok feszegetése. 1967. november 21-én született Dél-Kaliforniában, formáló éveit a szörfkultúrában és a virágzó gördeszka és snowboard szcénákban töltötte. Korai vállalkozói és tervezői törekvései során ő lett a DC Shoes társalapítója 1994-ben, amely márkát szorosan összekapcsolták a gördeszkázás kultúrájával.

Miután eladta részesedését a DC Shoes-ban a Quiksilver-nek majdnem 100 millió dollárért 2004-ben, Block 2005-ben a rally sportág felé fordult, csatlakozva a Vermont SportsCar csapatához, és egy előkészített Subaru WRX STI volánja mögött versenyzett az Rally America Championship-en. Bár első szezonjában az eredményei közepesek voltak, elnyerte az Év Újonca díját, majd a következő évben saját csapatot indított a Subaru támogatásával Travis Pastranával mint csapattárssal, és részt vett az X Games első rally versenyén, mielőtt 2007-ben csatlakozott a World Rally Championship (WRC) versenysorozathoz​​.

Ken Block
Ken Block

Ken Block azonban nem csak a versenypályákon hagyott mély nyomot; az autósportok iránti szenvedélyét egy új dimenzióba emelte, amikor elkezdett foglalkozni a Gymkhana-val, egy olyan autós akadálypályával, amelyet időre kell teljesíteni. Az ő nevéhez fűződik a Gymkhana modernizálása és népszerűsítése, amelyet különösen a YouTube-on tett közzétett videóin keresztül tett ismertté. Ezek a videók, amelyek több mint 500 millió megtekintést gyűjtöttek összesen, újraértelmezték, hogy mit képesek elérni az autók, és hogy egy versenyző hogyan tolhatja a határokat a kreativitás és az innováció révén. Block hagyatéka tartalmazza a Hoonigan márkát is, amely egy életstílus-célponttá vált az autórajongók számára, ötvözve a média gyártást, a ruházati értékesítést, a versenyzést, a szponzorációt és az autókultúrát.

Ken Block 2023. január 2-án, egy hómobile-balesetben elhunyt, de emléke és hatása tovább él azon keresztül, ahogyan megváltoztatta az autósportot, és új generációkat inspirált az autózás és az akciósportok iránti szenvedélyre​​.

Lang Györgyi

Lang Györgyi élete, családja, munkássága és halála mind mély nyomot hagyott a magyar kultúrában és zenei életben. Szegeden született 1957. május 10-én, és a zuglói Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségizett 1975-ben. 20 éves korában, 1977-ben kezdte meg tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, amit 1981-ben fejezett be. Diploma megszerzése után, 1988-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagjaként dolgozott, ekkor alapította meg Falusi Mariannal közösen a Pa-Dö-Dő együttest, ami hamarosan nagy népszerűségre tett szert​.

Lang Györgyi
Lang Györgyi

Lang Györgyit 28 éves korában, az 1980-as évek közepén diagnosztizálták sclerosis multiplex-szel, egy súlyos, gyógyíthatatlan betegség, amely végül kerekesszékhez kötötte. Ennek ellenére ő és Falusi Mariann a Pa-Dö-Dő alapításával vidámságot és életszeretetet sugárzott. Lang Györgyi a betegsége ellenére is aktívan részt vett a művészeti és kulturális életben, többek között az RTL Reggeli című műsorának vezetőjeként is dolgozott​.

Élete utolsó éveiben Lang Györgyi komoly egészségügyi kihívásokkal küzdött. 2021 decemberében stroke-ot kapott, ami beszédközpontjának sérülését és jobb karja bénulását okozta. Hosszú, méltósággal viselt betegség után, otthonában, barátai és családja körében, álmában hunyt el 2023. május 20-án, 66 éves korában​​.

Lang Györgyi hagyatéka és az ő általa képviselt életszeretet, valamint a művészet és kultúra iránti elkötelezettség tovább él. Embersége, művészi tehetsége és a betegséggel szembeni bátor küzdelme inspirációt jelent sokak számára.

Szvoboda Bence

Szvoboda Bence, a magyar motokrosszversenyzés kiemelkedő alakja, 1992. február 25-én született Marcaliban és 2023. június 14-én hunyt el Prágában, 31 éves korában. Ő volt az, aki a szenvedély fontosságát hangsúlyozta, mondván: „Ha nincs szenvedélyed, amiért érdemes meghalni, akkor nincs semmid, amiért érdemes élni.”

Szvoboda Bence Elhunytak: 9 híresség, akit 2023-ban vesztettünk el
Szvoboda Bence

Pályafutását már gyermekkorában elkezdte, első motorját 2000-ben kapta meg, és egy évvel később már aktív résztvevője volt a magyar motokrossz bajnokságoknak. Rendkívül tehetséges versenyzőként gyorsan felhívta magára a figyelmet: már fiatalon bajnoki címeket és nemzetközi elismeréseket gyűjtött be. Az ő kitartása és versenyszellem inspirációt nyújtott sokak számára.

Az évek során több súlyos sérülést is elszenvedett, amelyek közül az egyik a pályafutása egy pontján műtéti beavatkozást igényelt, miután a jobb csuklójában elhalt a sajkacsont. Ennek ellenére Bence soha nem adta fel, hanem kitartóan küzdött a gyógyulásért és a visszatérésért a pályára.

Sajnos, 2023-ban egy csehországi motokrosszversenyen szenvedett súlyos baleset végzetesnek bizonyult. A baleset után Prágában megműtötték, de az orvosok nem tudták helyreállítani az agyi funkcióit, és a HTS Team, Bence csapata, bejelentette, hogy „elveszítette élete legnagyobb harcát”. Szvoboda Bence emlékét bajnoki címei, nemzetközi sikerei és az a szellemiség őrzi, amelyet képviselt: a szenvedély, a kitartás és a család iránti szeretet​.

Bence élete és munkássága jelentős hatással volt a motokrossz közösségre és azokra, akik ismerték. Emlékét tisztelettel és szeretettel őrizzük.

Angus Cloud

Angus Cloud, született Conor Angus Cloud Hickey 1998. július 10-én, leginkább a Euphoria című HBO-sorozatban játszott Fezco szerepéről volt ismert. 2023. július 31-én, 25 éves korában, véletlenül túladagolt kábítószerek miatt halt meg Oaklandben, Kaliforniában, családi otthonában.

Angus Cloud
Angus Cloud

Szerepelt több filmben és zenés videóklipben is, többek között a North Hollywood-ban és The Line-ban, posztumusz megjelenésekkel, mint a Your Lucky Day és az Abigail. Az ő szereplésével készült volna el The Things They Carried, egy Vietnam háborús film is.

Jevgenyij Viktorovics Prigozsin

Jevgenyij Viktorovics Prigozsin (1961. június 1., Leningrád – 2023. augusztus 23., Bologojei járás) orosz üzletember és a Wagner zsoldoscsoport vezetője volt, akit gyakran „Putyin séfjeként” is emlegettek. Ez a becenév onnan ered, hogy Prigozsin olyan éttermek és vendéglátó-ipari vállalkozások tulajdonosa volt, amelyek szolgáltattak a Kremlnek és Vlagyimir Putyinnak. Ebből a pozícióból kiindulva vált az orosz politikai és katonai élet egyik meghatározó személyiségévé.

Jevgenyij Viktorovics Prigozsin
Jevgenyij Viktorovics Prigozsin

Prigozsin 2023. augusztus 23-án vesztette életét egy légiszerencsétlenségben. A baleset a Bologojei járásban történt, és a jelentések szerint a Wagner csoport más alapítója, Dmitrij Utkin is a repülőn tartózkodott. A genetikai vizsgálatok megerősítették Prigozsin halálát. A halálának körülményei kapcsán számos spekuláció és elmélet látott napvilágot, többek között az, hogy politikai okok állhatnak a háttérben, bár hivatalos források ezt nem erősítették meg.

Prigozsin a Wagner csoporttal a nemzetközi színtéren is aktív volt, különösen az afrikai és a közel-keleti konfliktusövezetekben, ahol a csoport katonai és biztonsági szolgáltatásokat nyújtott. A Wagner csoport és Prigozsin tevékenysége számos kontroversiát és nemzetközi vitát váltott ki, különösen az ukrajnai konfliktusban való részvételük miatt.

Prigozsin élete és karrierje számos ellentmondást hordoz. Az éttermi és vendéglátóipari vállalkozásoktól kezdve a magánhadsereg vezetéséig terjedő tevékenysége révén kulcsszerepet töltött be az orosz politikai és katonai stratégiákban. Halálával egy korszak zárult le az orosz katonai és politikai életben​.

Ez a tíz ember mindannyiunk életét gazdagította különleges tehetségével, szenvedélyével és elhivatottságával. Bár már nem lehetnek köztünk, emlékük maradandó. Történetük és örökségük tovább él azokban a művekben, amelyekkel életünk részévé váltak. Őrizni fogjuk emléküket, és továbbadjuk generációról generációra a tudást és az inspirációt, amit nekünk hagytak.

További Celeb híreinket itt találod.

Ha több 2023-ban elhunyt hírességet keresel, akkor ITT bővebb felsorolást találhatsz!

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!