Emberi maradványok a Titanicon. Miért nem találta meg őket senki?

Megosztás

- Hirdetés -

Különböző forrásokból származó becslések szerint a Titanic 2228 utasa közül hozzávetőleg 1517 ember halt meg a katasztrófában, ennek ellenére a történelmi hajó roncsához induló expedíciók egyike sem talált emberi maradványokat.

A Titanic roncsát 1985. szeptember 1-jén találták meg 3802 méteres mélységben, de csak az 1990-es évek közepén kezdték felfedezni a roncsot belülről, távirányítós robotok segítségével.

titanic epen Emberi maradványok a Titanicon. Miért nem találta meg őket senki?

James Cameron első alkalommal 1995-ben járt a Titanic roncsánál egy orosz tulajdonú tengeralattjáró fedélzetén. A filmrendező a forgatások miatt 33-szor merült le a Titanichoz az óceán mélyére, és egy 2012-es interjúban elmondta, hogy a világ egyik legkíméletlenebb helye, ahol bizony nem lehet tárcsázni az „autómentőket”, ha valami gond van.

- Hirdetés -

Cameron egyik interjújából származik egy részlet, amely felkeltette a világ számos összeesküvés-elmélet gyártójának érdeklődését: „Nem láttam emberi maradványokat” – mondta a rendező, aki több időt töltött a hajó fedélzetén, mint annak kapitánya, Edward John Smith. A helyzet az, hogy 1985 óta egyetlen roncslátogatás során sem találtak holttestet a Titanic fedélzetén.

titanic melyen Emberi maradványok a Titanicon. Miért nem találta meg őket senki?

Hogyan lehetséges, hogy az áldozatok holttestét nem találták meg a Titanic vizsgálata során?

A válasz erre a kérdésre nagyrészt a mentőmellényekben rejlik. A közel másfél órán át tartó evakuáció során sokaknak sikerült mentőmellénybe bújniuk, ezek a mentőmellények még azután is lebegve tartották őket, hogy a mellényt viselő személy hipotermiában meghalt.

A Titanic elsüllyedése után vihar volt, amely sok lebegő testet sodort el, nem csak a vízből, hanem a fedélzetről is. Az erős óceáni áramlatok is tették a dolgukat természetesen. A hajó tulajdonosa, a White Star Line köteles volt összeszedni a holttesteket amiket fel lehetett lelni. Két bérelt kábelhajó, a „CS Mackay-Bennett” és a „Minia” átkutatták a területet és megtalálták a holttestek nagy részét. Egészen pontosan 328-at.

- Hirdetés -

A roncs belsejében is kevés holttest maradt, hiszen a ragadozó halak és a baktériumok elpusztították őket.

Érdekes viszont, hogy a hova tűntek a csontok?

A megoldás itt az lehet, hogy milyen mélységben pihent a Titanic roncsa.

Robert Ballard mélytengeri kutató szerint erre a karbonát kompenzációs mélység (CCD) ad választ. Az óceánokban ugyanis bizonyos mélység után a kalcium-karbonát ásványi anyagok gyorsabban feloldódnak. Ez a jelenség nagyjából 4-5000 méteres mélységben érezteti hatását, és mivel a Titanic 3800 méter mélyen van, könnyen lehet hogy a csontok egyszerűen elporladtak.

- Hirdetés -

Egyes vélemények szerint emberi maradványok még mindig megtalálhatók a Titanicon, de ehhez be kell jutni zárt és megközelíthetetlen helyiségekbe, mint például a gépház. A víz alatti ragadozók nehezen juthattak el oda, és a víz áramlása is sokkal korlátozottabb, így a bomlási folyamatok is sokkal lassabban mehettek végbe.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!