Ez történik a májaddal, ha visszaveszel az alkoholból! Ennyi pohárka „fér bele”, hogy ne halj meg…

Megosztás

- Hirdetés -

Ennyi alkohol fér bele! Van remény…

alkohol 1 Ez történik a májaddal, ha visszaveszel az alkoholból! Ennyi pohárka "fér bele", hogy ne halj meg...

Azoknak, akik nem tudnák, a máj a test egyik legnagyobb belső szerve. Számos folyamatban vesz részt, köztük a méreganyagok, így az alkohol lebontásában is kulcsszerepet játszik. A máj sínyli meg leginkább az italozás hatásait, bár a hosszú távú „piázás” az agyat és a szívet is tönkre teszi.

Az alkohol okozta májbetegség a májban lerakódott zsírtól (zsírmáj) a hegképződésig (cirrózis) terjed. A májkárosodás nagyon késői szakaszáig nem okoz tüneteket. Eleinte az alkohol csak zsírosítja a májat, amitől begyullad. Erre a szervezet egy öngyógyító mechanizmussal válaszol. Ez a hegesedés. A máj képes szinte teljesen elhegesedni, amennyiben ez a folyamat ellenőrizetlen marad.

- Hirdetés -
kep 2024 01 24 071532558 Ez történik a májaddal, ha visszaveszel az alkoholból! Ennyi pohárka "fér bele", hogy ne halj meg...

Ekkor beszélünk májzsugorról. Ez késői stádiumában a szerv leállásához, sárgasághoz, folyadékoktól való felduzzadáshoz, álmossághoz, zavarodottsághoz vezethet.

Az orvosok szerint 14 egységnyi alkohol a megengedett mennyiség hetente. Ez 14 pohár sört, bort, rövidet jelent. Ha ezt rendszeresen meghaladjuk, akkor zsírmájunk lesz.

kep 2024 01 24 071513352 Ez történik a májaddal, ha visszaveszel az alkoholból! Ennyi pohárka "fér bele", hogy ne halj meg...

Érdekesség, és jó hír is egyben, hogy az alkoholról való lemondás után már 2-3 héttel gyógyulni kezd a májunk.

A májzsír már egy hét után csökkenni kezd. A gyulladás, hegesedés és a teljes gyógyulás pár hónapot vesz igénybe. A nagyivók esetében az alkoholt éveken át kerülni kell, hogy csökkentse a májelégtelenség és a halál esélyét.

- Hirdetés -
kep 2024 01 24 071604297 Ez történik a májaddal, ha visszaveszel az alkoholból! Ennyi pohárka "fér bele", hogy ne halj meg...

Fontos megjegyezni, hogy az alkoholfüggőség esetén, a hirtelen alkoholmegvonás komoly problémákat okozhat. Enyhébb esetben remegést, izzadást, súlyosabb esetben hallucinációkat, rohamokat vagy akár halált is okozhat.

Igyunk mértékkel és tartsunk hetente 2-3 alkoholmentes napot!

Az alkohol mérséklése jó hatással van az alvásra, agyműködésre és a vérnyomásra is. Csökkenti bizonyos ráktípusok, valamint a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!