Leült a buszon egy üres helyre. Most gyógyszert kell szednie…

Megosztás

- Hirdetés -

Erre érdemes odafigyelnünk, ha nem akarunk komoly problémát magunknak.

kep 2024 05 27 153916837 Leült a buszon egy üres helyre. Most gyógyszert kell szednie...

„A nyár, a rövidnadrág és a tömegközlekedés, mint kiderült, nem jó párosítás. Majdnem 30 fokos a hőség, szinte üres a busz, ezért leültem az egyik ülésre” 

A fiatal nő meg van győződve arról, hogy egészségügyi problémái ekkor kezdődtek. Vörös, viszkető foltok jelentek meg a bőrén. Először lekicsinyelte, gyanította, hogy allergiás reakció lehet.

- Hirdetés -
kep 2024 05 27 153847378 Leült a buszon egy üres helyre. Most gyógyszert kell szednie...

Amikor azonban a kiütések nem múltak el, és a tünetek súlyosbodni kezdtek, úgy döntött, orvoshoz megy. „Nem számítottam erre. Még soha nem volt ilyen betegségem” jellemezte a klinikán tett látogatást. Kiderült, hogy a fiatal diákot rühatkák fertőzték meg.

Azt hallotta az orvostól, hogy könnyen megfertőződhet, és nem is kell közvetlenül érintkezni egy beteg emberrel. Ugyanilyen könnyen megfertőződhet tárgyakkal való érintkezés útján. Ebben az esetben nagy valószínűséggel a buszon lévő ülés volt a hibás.

kep 2024 05 27 153722217 Leült a buszon egy üres helyre. Most gyógyszert kell szednie...

A rühesség egy szívós nyavalya! Nem elég kenegetni a fertőzött területet. Minden ruháját és ágyneműjét magas hőmérsékleten kellett kimosnia. Bár elismeri, hogy a rüh kezelése meglehetősen fárasztó volt, szerencsére hatásosnak bizonyult. „A viszketés lassan elmúlt, és elkezdtem jobban érezni magam”.

- Hirdetés -

„Soha többet nem ülök le a buszon! Inkább végig állom az utat!”

Mi a rühesség?

A rüh az emberi rüh atka által okozott betegség. A fertőzött személy bőrével való érintkezés útján fertőződik meg, a norvég rüh esetében pedig kárpitozott bútorokkal, ágyneművel vagy akár játékokkal való érintkezéskor is előfordulhat a fertőzés.

kep 2024 05 27 153633409 Leült a buszon egy üres helyre. Most gyógyszert kell szednie...

A fertőzés alapvető tünete a viszketés, amely a testhőmérséklet emelkedésével fokozódik. Különösen éjszaka, betakarózás után lehet észrevehető. A rüh okozta bőrelváltozások meglehetősen jellemzőek, így az orvosok gyorsan képesek diagnózist felállítani és megfelelő kezelést alkalmazni.

- Hirdetés -
kep 2024 05 27 153649714 Leült a buszon egy üres helyre. Most gyógyszert kell szednie...

A legtöbb esetben a rüh könnyen kezelhető. A norvég rüh esetében kicsit nehezebb, de itt is pozitív hatást hoz az intenzívebb terápia.

- Hirdetés -

Tartalomjegyzék

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!