NE EGYÉL BANÁNT, ha az alábbi betegségek bármelyikében szenvedsz!

Megosztás

- Hirdetés -

A banán az egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcs télen. Az ára és a rendelkezésre állása miatt van. Rengeteg vitaminnal és tápanyaggal látják el a szervezetet. Kiderült azonban, hogy a túl sok banán elfogyasztása katasztrofális következményekkel járhat.

banan NE EGYÉL BANÁNT, ha az alábbi betegségek bármelyikében szenvedsz!

Télen korlátozottan jutunk friss gyümölcshöz, a boltokban pedig leggyakrabban citrusféléket és banánt találunk. Ez utóbbiak finom és édes íze, valamint magas vitamintartalma, (többek között: Az A, C, E, K és B, valamint kálium, kalcium, magnézium) miatt kerül a kosarunkba.

A banán értékes pektint is tartalmaz, amely segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből. Néhány ember számára azonban károsak lehetnek. Itt van egy fontos ok, amiért korlátoznia kell a banánfogyasztást télen.

- Hirdetés -
kep 2024 01 19 122942554 NE EGYÉL BANÁNT, ha az alábbi betegségek bármelyikében szenvedsz!

Miért érdemes korlátozni a banánfogyasztást télen?

A banánfogyasztással évszaktól függetlenül érdemes óvatosan bánni, de télen különösen. Először is ne feledjük, hogy ez a gyümölcs sok cukrot tartalmaz. Egy közepes méretű, 100 grammos banán 90 kcal-t tartalmaz. Emiatt naponta legfeljebb két banán fogyasztása javasolt. Ez persze egyénenként változik.

A banán szerelmeseinek, akik egész évben mérsékelten fogyasztják, nem kell attól tartaniuk, hogy drasztikusan elhítnak. Ha azonban fittek és egészségesek akarunk maradni, érdemes télen ritkábban enni banánt. Ennek oka a banán egyik legfőbb előnye, ami ilyenkor hátránnyá válik: a kálium.

kep 2024 01 19 122953691 NE EGYÉL BANÁNT, ha az alábbi betegségek bármelyikében szenvedsz!

A kálium kulcsszerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában, ezért túl sok fogyasztása túlzott izzadáshoz vezethet. Ez viszont a szervezet lehűlését okozhatja, és növelheti a fertőzésekre és megfázásokra való hajlamot. Télen javasolt a banán óvatosabb fogyasztása, és más, melegítő tulajdonságokkal rendelkező termékekkel, például mézzel vagy fahéjjal kombinálva a túlzott káliumfogyasztás esetleges negatív hatásainak kompenzálása.

- Hirdetés -

Ezeknek az embereknek kerülniük kell a banánevést

Azok, akiknek mindenképpen kerülniük kell ezt a gyümölcsöt évszaktól függetlenül, elsősorban azok, akik banán-, tiramin- vagy hiperkalémiában szenvednek, azaz túl sok kálium van a szervezetben.

kep 2024 01 19 123004437 NE EGYÉL BANÁNT, ha az alábbi betegségek bármelyikében szenvedsz!

Ezenkívül nem ajánlott a banánt bizonyos gyógyszerekkel, például béta-blokkolóval és ACE-gátlókkal kombinálva fogyasztani, amelyeket szívbetegségben szenvedő betegek gyakran használnak. A  cukorbetegeknek, elhízottaknak vagy túlsúlyos embereknek óvatosnak kell lenniük ennek a gyümölcsnek a fogyasztásakor. Ez annak köszönhető, hogy nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak.

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!