5 SÖTÉT TITOK a kedvenc meséinkről!

Megosztás

- Hirdetés -

Gyermekkorunk kedvencmeséi gyakran varázslatos világokba repítenek, ahol a jó mindig legyőzi a rosszat, és ahol a szeretet és barátság diadalmaskodik. Ám kevesen tudják, hogy ezek a mesék gyakran sötét és zavarba ejtő eseményeken alapulnak, melyeket felnőtt fejjel felfedezve egészen más megvilágításba helyezik ezeket a történeteket. Ebben a cikkben 5 népszerű mese mögött rejlő megrázó igazságokat tárunk fel, melyek talán örökre megváltoztatják, ahogyan ezekről a filmekről gondolkodunk.

A Minyonok: A történet sötét háttere

A Gru – 2010-es bemutatkozása nem csupán egy animációs vígjáték volt; a film mögött egy sokkal sötétebb történet húzódik meg. A minyonok, azok a kis sárga lények, akik magas hangon beszélnek és akiknek egyetlen célja, hogy szolgáljanak, állítólag a Holokauszt során a nácik által elvégzett kegyetlen kísérletek inspirálták. Egy online terjedt pletyka szerint a minyonokat a gázkamrákba vezetett zsidó gyerekek ihlették, akik nem tudtak kommunikálni kínzóikkal, akik viszont nevettek a kétségbeesésükön. Bár sokan hoaxnak nevezték ezt az elméletet, mások komolyan vették, és úgy vélték, a hasonlóság túl szoros ahhoz, hogy csak véletlen legyen.

Pokémon: A gyermekbarát látszat mögötti sötétség

A Pokémon világ nem csak játékokból és TV-sorozatokból áll, hanem egy olyan univerzumból, amely tele van gyermekszemmel talán nem is észrevehető sötét elemekkel. A Team Rocket, a sorozat fő antagonisztái, a Pokémonok kihasználásával és illegális kereskedelmével foglalkoznak, hasonlatosságot mutatva a valóságban is létező sötét erőkkel. Történeteik gyakran foglalkoznak elrablásokkal és kegyetlen kísérletekkel, amelyek sötét árnyalatot adnak ennek a látszólag ártatlan világnak.

- Hirdetés -
mese

A Dzsungel Könyve: Rasszizmus és erőszak

A dzsungel könyve, bár első pillantásra ártatlan Disney-filmnek tűnhet, sokkal többet rejt, mint amit a felszín mutat. Egyes elemzők szerint a film rasszista metaforákat tartalmaz, és a történet alapjául szolgáló Rudyard Kipling novellában Maugli sokkal kegyetlenebb döntéseket hoz, mint a filmben.

Aranyhaj és a nagy gubanc: A valóságos mese sötét oldala

Az Aranyhaj és a nagy gubanc története a Disney által mesélve egy varázslatos kalandról szól, ahol a szeretet legyőzi a gonoszt. Az eredeti mese azonban sokkal kegyetlenebb: Gothel a tolvajt becsapja, aki ezután vakon zuhan a mélybe, miközben Rapunzel számára nincs klasszikus „boldogan éltek, míg meg nem haltak” lezárás.

Hamupipőke: A tündérmese véres valósága

Végül, de nem utolsósorban, a Hamupipőke története is sokkal sötétebb a Grimm testvérek változatában, mint a Disney által bemutatott verzió. A mostohanővérek kegyetlen cselekedetei és a bosszú sötét témái messze állnak a klasszikus „boldog befejezéstől”.

- Hirdetés -

Következtetés

Ezek a sötét történetek és inspirációk azt mutatják, hogy a gyermekkorunk kedvenc meséi gyakran bonyolultabbak és mélyebbek, mint azt elsőre gondolnánk. A történetek mögött rejlő igazságok felfedezése nem csupán a múltba való betekintést nyújt, hanem arra is emlékeztet, hogy a meséknek van egy sötét oldaluk is, amely a felnőtt értelmezésben új jelentést nyer.

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!