7 dolog, amiből tudod, hogy manipulatív emberrel van dolgod!

Megosztás

- Hirdetés -

Profik a dolgukban! Képes és meggyőz az igazáról még akkor is, ha téved! Így viselkedik egy manipulatív ember!

manipulativ 7 dolog, amiből tudod, hogy manipulatív emberrel van dolgod!

Sokan vagyunk, akik nem szeretik a játszmákat, pedig az egész életünk erről szól. A többi emberrel szót kell értsünk, de nem mindegy, hogy hogyan. Vannak, akik profik abban, hogy mindent a saját malmuk felé hajtsanak. Meggyőznek bármiről! Vigyázni kell velük. Nézzünk néhány példát.

Ezek a manipulatív jellemzők, amiket jobb ha észreveszel:

GASLIGHTNING

A pszichológiai manipuláció egyik formája. Ilyen esetekben az illető kétségeket próbál elültetni a másik ember fejében, így az áldozat megkérdőjelezi saját emlékezetét, és józanságát. Egy egy kifinomult pszichológiai játszma. A célja, hogy elbizonytalanítson önmagadban, így kételkedni fogsz már mindenben. „Ilyet én soha nem mondtam, rosszul emlékszel!” ; „Ezt csak kitaláltad!” ; „Képzelődsz!”

- Hirdetés -
kep 2024 02 28 163658455 7 dolog, amiből tudod, hogy manipulatív emberrel van dolgod!

HÁRÍTÁS

Próbálja rád hárítani a saját hibáit, érzéseit, felelősségét. A bizonytalanság és a bűntudat érzéseit elnyomják magukban. Másokra zúdítják a saját hiányosságaikat. Ez nagyon káros a másik ember önbecsülésére. Kételkedsz majd mindenben. Figyelmesnek kell lenned és önreflexiót kell gyakorolnod. Ismerned kell magadat, hogy ezt a támadást ki tudd védeni. Ezekre figyelj: „Mindig csak kritizálsz!” ; „Féltékeny vagy a sikereimre!” ; „Manipulatív vagy!” ; „Miért kell mindig, mindenben tökéletesnek lenned!”

kep 2024 02 28 163708536 7 dolog, amiből tudod, hogy manipulatív emberrel van dolgod!

LEKICSINYLŐ HOZZÁÁLLÁS

Biztos veled is fordult már elő olyan, hogy valakinek kiöntötted a szívedet, ő pedig az egész mondandódat lekicsinylő megjegyzéssel illette. Mintha jelentéktelenek lennének a problémáid. Mintha a véleményednek és a tapasztalataidnak nem lenne súlya! „Ez apróság!” ; „Túlreagálod!” ; „Túl érzékeny vagy!”

FELELŐSSÉG

Ezek az emberek soha nem vállalják a felelősséget a tetteikért. Inkább hárítanak. Ha egy közös projektetek megbukik, ő rátok fogja hárítani a felelősséget. Mindenkinek vállalnia kell a felelősséget a saját részéért, dolgaiért. „Miattad volt az egész!” ; „Te kényszerítettél erre!” ; „Nem kellett volna provokálnod!”

- Hirdetés -
kep 2024 02 28 163721163 7 dolog, amiből tudod, hogy manipulatív emberrel van dolgod!

KÉTSÉGEK

Vannak emberek, akiknek bármit mondhatsz, egyből kielemez, hibát keres a szavaidban, hogy ő ettől okosabbnak tűnjön. Vélhetőleg kissebrendűségi komplexusa van és ezért a Te önbecsülésedet is le akarja rombolni. Így folyton kételkedsz majd magadban. Mindig kérdőre von, ha valamiről véleményed van. Megkérdőjelezi az ötleteidet, terveidet. „Nem látod át a helyzetedet!” ; „Ez nem hangzik valami jól!” ; „Csak nehogy rosszul járj!”

kep 2024 02 28 163731625 7 dolog, amiből tudod, hogy manipulatív emberrel van dolgod!

AZ ÁLDOZAT

Mindig az áldozat szerepét vállalják magukra. Nem örülhetsz a sikereidnek mellette, ugyanis folyton csak szenved és eljátssza, hogy őt leértékelik, és ezáltal hátrányos helyzetbe kerülnek. Próbál bűntudatot kelteni benned. „Mindig én járok pórul!” ; „Mindig én vagyok, akinek szenvednie kell!”

kep 2024 02 28 163754741 7 dolog, amiből tudod, hogy manipulatív emberrel van dolgod!

VISSZATARTOTT INFORMÁCIÓK

Fontos dolgokat hallgatnak el előled okkal. Ezzel összezavarhatnak. Nem akarják, hogy olyan kérdéseket tegyél fel, amire nem tudnak válaszolni. Félő, hogy felelősségre vonod őket. „Most mit kell ebből ekkora ügyet csinálni?” ; „Nem gondoltam volna, hogy érdekel!” ; „Nem olyan lényeges!”

- Hirdetés -

Ha érdekelnek további Ember kategóriájú cikkek akkor kattints IDE!

Mit gondoltok a manipulatív emberekről? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!