ÉRDEKES: Miért rándul meg a testünk elalváskor?

Megosztás

- Hirdetés -

Veletek is előfordult már, hogy pont mikor elaludnál, hirtelen megrándul a tested? Mintha egy erős, hirtelen áramütés érne minket.

kep 2023 03 24 145710244 ÉRDEKES: Miért rándul meg a testünk elalváskor?

Az alvás néha egy erős rándulással indul, ami az egész testet megmozgatja. A karokat, lábakat. Igazából pont, hogy felébreszti az embert, mielőtt elaludna.

A tudósok vizsgálatai alapján az élményt szapora szívverés, gyorsabb légzés, izzadás vagy élénk álom vagy hallucináció kísérheti. 

Ezeket a rándulásokat hivatalos nevükön hipnikus rángásoknak nevezzük.

kep 2023 03 24 145720645 ÉRDEKES: Miért rándul meg a testünk elalváskor?

Bármilyen korú férfival, nővel előfordulhat és a dolog alapvetően ártalmatlan.

Egyes becslések alapján az emberiség közel 70%-a tapasztal ilyet elalvásnál. Orvosi szempontból ez a rángás a myoclonus egyik típusába sorolható. Ez azt jelenti, hogy gyors, akaratlan izommozgás. Ennek egyik klasszikus példája a csuklás.

- Hirdetés -
kep 2023 03 24 145748397 ÉRDEKES: Miért rándul meg a testünk elalváskor?

A pontos okát senki nem tudja, de azt igen, hogy a túlzott koffeinfogyasztás, valamint a fizikai vagy érzelmi stressz növelheti a rángások gyakoriságát. A fáradtság, alváshiány is elősegítheti.

kep 2023 03 24 145818370 ÉRDEKES: Miért rándul meg a testünk elalváskor?

Egyeseknél az alkohol váltja ki.

A szakértők szerint nem kell ezek miatt aggódni. Nagyon ritka esetekben epilepsziás rohamot idézhet elő olyan embereknél, akik erre hajlamosak. Fontos megvizsgálni, hogy milyen körülmények kísérik az elalvás előtti rángásokat.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

- Hirdetés -

Via

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!