Ezek apró indonéz halak feketévé válnak a haragtól!

Megosztás

- Hirdetés -

Íme a halak HULKja!

Nos a japán medakahal ( Oryzias celebensis ) nem volt kitéve halálos mértékű gamma-sugárzásnak, de képes megváltoztatni a színét, ha haragba gurul!

kep 2024 01 21 163819467 Ezek apró indonéz halak feketévé válnak a haragtól!

Általában ez a medaka halfaj kicsi és fehér színű, indonéziai Sulawesi délnyugati részén található. Magas szintű szexuális dimorfizmust mutatnak, ami azt jelenti, hogy a hímek egészen másképp néznek ki, mint a nőstények. Sok állatfaj megváltoztathatja a színét, akár azért, hogy beleolvadjon a környezetébe, vagy jelezze, hogy párt keres. A guppik szemük színét feketére változtatják, amikor agresszíven viselkednek.

- Hirdetés -
kep 2024 01 21 163829471 Ezek apró indonéz halak feketévé válnak a haragtól!

Annak érdekében, hogy alaposabban megvizsgálják, mi okozta a színváltozást, a kutatók három kísérletet állítottak össze. Az első egy algákkal borított tartályban volt, amelyben egy nőstény hal és két hím volt, a második egy algatartályban volt három hím, az utolsó pedig egy nem algás tartályban volt, két hímmel és egy nősténnyel.

A csapat megállapította, hogy a hímek hasonló számú támadást követtek el egymás ellen, függetlenül attól, hogy a nőstények jelen voltak-e a tartályokban. Az algák nélküli átlátszó tartályban sem támadás, sem színváltozás nem volt megfigyelhető.

A fekete jegyekkel rendelkező hímek támadásainak száma magasabb volt, mint a fekete jegyekkel nem rendelkezőknél vagy a nőstényeknél. Ez arra utal, hogy a fekete jegyekkel rendelkező hímek agresszívebbek, mint egyszínű társaik. Valójában az eredmények azt is kimutatták, hogy a fekete jegyekkel rendelkező hímek nagyobb valószínűséggel támadtak, és megtámadták őket más, fekete jegyekkel rendelkező hímek, és a fekete jegyekkel nem rendelkező hímek vagy a nőstények támadásai ritkák voltak. 

- Hirdetés -
kep 2024 01 21 163844556 Ezek apró indonéz halak feketévé válnak a haragtól!

A fekete jegyekkel nem rendelkező hímeket mind a nőstények, mind a nem színes hímek, mind a fekete jegyekkel rendelkező hímek megtámadták. 

kep 2024 01 21 163859300 Ezek apró indonéz halak feketévé válnak a haragtól!

Összességében a kutatócsapat azt sugallja, hogy figyelembe véve az összes hal közötti támadást, valószínű, hogy inkább az erőforrásokért versengenek, nem pedig a társakért. Továbbá azt sugallják, hogy a fekete testjelekkel rendelkező hím halak voltak a legagresszívebbek a három halcsoport közül. A hím halakon megjelenő fekete foltok oka a dominancia és a küzdőképesség jelzése, illetve a támadások fizikaivá válásának megakadályozása lehet.

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!