Így élnek az emberek a leghidegebb helyen a Földön!

Megosztás

- Hirdetés -

Végre megérkezett hozzánk is a tél, máris sokan panaszkodnak, hogy mennyire hideg van és a lehullott hó mennyisége is jó néhány embernek okoz kellemetlenséget. Na de lássuk milyen az élet ott, ahol tényleg igazán hideg van: A világ leghidegebb városában.

Budapesttől mintegy 6400 kilométer távolságra található a világ leghidegebb városa Jakutszk, ami Oroszország szibériai területén, Jakutföld fővárosa. Innét az északi sarkához már csak 450 kilométert kell utaznunk.

A várost 1632-ben alapították, amit a hideg ellenére napjainkban is több, mint 300.000-en lakják. Ez a város arról híresült el, hogy a földön itt a legszélsőségesebbek a hőmérsékleti viszonyok, míg februárban az átlaghőmérséklet -43,2 fok, addig a júliusi középhőmérséklet 18,8 Celsius fok, ami csak 2 fokkal tér el a Budapesti átlaghőmérséklettől.

- Hirdetés -

Azt, hogy mennyire szélsőséges itt a hőmérséklet az alábbi táblázat jól szemlélteti:

jakutszk Így élnek az emberek a leghidegebb helyen a Földön!

A leghidegebb téli rekord hőmérséklet náluk -64,4 fok. Ezt még kimondani is kemény, milyen lehet ilyen hidegben élni?

A nyári rekord maximum hőmérséklet pedig 38,3 Celsius fok. Bizony ez egy éven belül több mint 100 Celsius fok hőingadozás jelent. Azonban az itt lakók ezt már teljes mértékben megszokták és kitűnően alkalmazkodtak a zord időjárási körülményekhez.
Télen sem állhat meg náluk az élet ugyanúgy pezsgő nagyvárosi életet élnek, persze jól idő múlva a kemény hideghez.

Öltözködés

Itt alapkövetelmény a több rétegből álló öltözködés olyannyira, hogy jóformán csak a szemüket hagyják fedetlenül, különben a -40 fokos hidegben már 15 perc után is komoly fagyási sérüléseket lehet elszenvedni.

- Hirdetés -
jakutszk ruha Így élnek az emberek a leghidegebb helyen a Földön!

Közlekedés

A város lakói nem állítják le az autó motorját ilyen hidegben, inkább folyamatosan járatják, mert különben nem biztos, hogy újra beindulna. Aki teheti fűtött garázsban tárolja az autót, aki nem az viszont hatalmas pokrócokkal védi a hidegtől és a beindítás csak egy speciális melegítő eljárás után történhet meg. Miután a hőlégfúvó kellőképpen átmelegítette az autót, csak utána helyezik vissza az akkumulátort, majd próbálkoznak az indítással.

yakutsk auto inditas Így élnek az emberek a leghidegebb helyen a Földön!

Piac

A nagy hideg ellenére is szeretnek az emberek piacra járni. A piacon a hús árút ilyenkor nem kell hűtőben tárolni, hiszen olyan hideg van, hogy minden csonttá fagy azonnal. Egyszerűen elég csak fellógatni egy jól látható helyre, ahol a vásárlók könnyedén válogathatnak belőlük. Természetesen még a kellemetlen piaci legyektől sem kell tartani, mert ebben a hidegben egyáltalán nincsenek rovarok.

yakutsk piac Így élnek az emberek a leghidegebb helyen a Földön!

Házi kedvencek

Házi kedvencnek maximum kutyákat tartanak, de csakis olyan fajtát, ami vastag bundával rendelkezik és jól bírja a dermesztő hideget.

- Hirdetés -
yakutsk kutya Így élnek az emberek a leghidegebb helyen a Földön!

Hazaérve a bevásárlásból nem kell nagyon aggódni, hogy hol tároljuk a gyorsan romló élelmiszereket, vannak olyanok, akik egyszerűen csak bezacskózzák azokat és kilógatják az ablakon. Ez a módszer sokkal jobban fagyaszt, mint az otthoni hűtő, hiszen az biztosan nem tud -50 fokra fagyasztani.

De hogyan is néz ki a valóságban ez a hideg?

Nehéz elképzelni mennyire hideg ez a -50 fok ehhez egy pici kis segítség lesz ez a pár képkocka.

Ha a forrásban lévő vizet borítasz a levegőbe, az megfagy mielőtt még földet érne, ezért a szabadban teregetni egyáltalán nem érdemes, ugyanis a ruhák azonnal kőkeményre fagynak.

Ékszerek szemüvegek

Fém ékszereket vagy szemüveget csak nagyon óvatosan lehet hordani, mert ebben a hidegben a fémtárgyak könnyedén az ember testéhez tapadnak és csakúgy, mint ez a darab felvágott csúnyán megjárhatja az illető.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!