Irán viszontválasszal fenyegette meg Izraelt az ENSZ-ben, amennyiben Izrael erőt alkalmazna Iránnal szemben

Megosztás

- Hirdetés -

Washington/New York, 2024. április 18., csütörtök (MTI) – Irán határozott viszontválasszal fenyegette meg Izraelt az ENSZ Biztonsági Tanácsában csütörtökön, amennyiben a zsidó állam erőt alkalmazna az Iszlám Köztársasággal szemben, miközben a világszervezet főtitkára maximális önmérsékletet sürgetett az érintettektől.

iran izrael viszontvalasz Irán viszontválasszal fenyegette meg Izraelt az ENSZ-ben, amennyiben Izrael erőt alkalmazna Iránnal szemben

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter

New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának Közel-Keletről szóló vitájában úgy fogalmazott, hogy Izraelt el kell tántorítani az Irán érdekei ellen folytatott „további katonai kalandoktól”. Mint mondta, amennyiben Izrael bármilyen erőt alkalmazna Irán ellen, hazája cseppet sem fog habozni, hogy éljen adott jogával, és olyan határozott, valamint megfelelő választ adjon, amit meg fog bánni Izrael.

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete

a vita elején megkérdőjelezte az iráni külügyminiszter helyét a világszervezet üléstermében. Szerinte az iráni diplomata gúnyt űz a jelenlévőkkel, és részvétele az ülésen azt mutatja, hogy szombaton Amirabdollahián országa szabadon megtámadhat egy ENSZ tagállamot, majd csütörtökön a világszervezet ülésén résztvevőket az emberi és nemzetközi jogi kérdésekből oktathatja.

- Hirdetés -

António Guterres, az ENSZ főtitkára arról beszélt

hogy eljött az idő a megtorlás spiráljának megállítására, és sürgette a nemzetközi közösséget, hogy működjön együtt minden olyan cselekedet megakadályozásában, ami a teljes Közel-Keletet a szakadékba taszítja, pusztító hatással a civilekre.

Hoszein Amirabdollahián az ENSZ ülésére érkezett az Egyesült Államokba

mozgását azonban az amerikai hatóságok jelentősen korlátozzák. Amerikai kormányzati illetékesek közlése szerint az iráni diplomata az ENSZ székháztól nyugati irányban egyetlen utcányira távolodhat el, míg észak-dél irányában hét háztömb távolságon belül kell maradnia. Ezen kívül Irán ENSZ állandó képviseletét keresheti fel, valamint érkezésekor és távozásakor a repülőtérre vezető útvonalat is előzetesen kijelölték az iráni delegáció számára.

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!