Miért nem önti el a víz a Diavik gyémántbányát? Íme a 6 legkülönlegesebb bánya a bolygónkon…

Megosztás

- Hirdetés -

Hol található a világ legnagyobb méretű külszíni bányája? Miért nem önti el a víz a tó közepén található Diavik gyémántbányát?

Az emberiség ősidők óta kutatta és ásta a földet, hogy ásványi anyagokat nyerjen ki. A civilizáció fejlődésével exponenciálisan nőtt az ásványok iránti igény. Ennek eredményeként a világ különböző pontjain ma már számos helyszín található, ahol kitermelik a keresett erőforrásokat. Egyesek helyek nemcsak a szakemberek számára különlegesek hanem bárki számára meglepőek lehetnek.

A bányászat több ezer éves múltra tekint vissza. A történelem során az emberiség különféle kitermelési módokat fejlesztett ki. A szilárd anyagokat külszíni vagy földalatti bányászattal termelik ki, míg a folyékony és gáznemű ásványok kinyerését kutak fúrásával végzik, amelyeken keresztül kiszivattyúzzák azokat. Az 1960-as évektől kezdve fejlődésnek indult a tengerfenéken végzett bányászat is.

Mai cikkünkben olyan lelőhelyekről fogtok olvasni, ahol a fejtés nyílt és földalatti módszerekkel egyaránt történik. A fejtések méretei nemcsak a Földről nézve lesznek óriásiak, hanem a levegőből is hátborzongató látványt nyújtanak.

Kezdjük a rézbányák óriásával a Chuquicamata bányával.

- Hirdetés -
Chuquicamata banya Miért nem önti el a víz a Diavik gyémántbányát? Íme a 6 legkülönlegesebb bánya a bolygónkon...

A bánya Chile északi részén található. A Chuquicamata lelőhelyet már az inkák is ismerték akik a spanyolok érkezése előtt rézércet bányásztak és olvasztottak itt. A lelőhelyet ipari méretekben 1915 óta fejlesztik, mai kiterjedése egyszerűen elképesztő. Hihetetlen hogy ezek a kicsinek tűnő dömperek olyan gigantikus gépek amelyek több mint kétszáz tonnát nyomnak és körülbelül 15 méter hosszúak.

Chuquicamata domper Miért nem önti el a víz a Diavik gyémántbányát? Íme a 6 legkülönlegesebb bánya a bolygónkon...

Itt az emberek hihetetlen dolgokat visznek véghez és szó szerint hegyeket mozgatnak meg. Jelenleg a Chuquicamata bánya kiterjedését tekintve a legnagyobb a világon. Hossza 4,3 km szélessége 3 km, mélysége pedig közel 900 méter. Mélységét nézve azonban csak a második a világon az amerikai Utah államban található Bingham Canyon mögött.

Bingham Canyon Miért nem önti el a víz a Diavik gyémántbányát? Íme a 6 legkülönlegesebb bánya a bolygónkon...
Bingham Canyon

Kétségtelen azonban hogy a Chuquicamata az egyik legnagyobb gödör amelyet az ember gépesített berendezéseinek segítségével hoztak létre.

- Hirdetés -

A bányát jelenleg Calama város lakói üzemeltetik ami körülbelül 15 km-re található a bányától. 2007-ig állt itt egy Chuquicamata nevű bányásztábor is ahol több mint tízezer ember élt.

Chuquicamata varos Miért nem önti el a víz a Diavik gyémántbányát? Íme a 6 legkülönlegesebb bánya a bolygónkon...

A tábort a bánya közelsége és az erős környezetszennyezés miatt azonban bezárták. A hely jelenleg lakatlan, a belépést egy bányavállalat ellenőrzi. Látogatás csak turistacsoportok számára lehetséges. Általánosságban elmondható hogy a város mivel védett területen található, jó állapotban maradt meg, de már csak szellemvárosnak tekinthető ahol egy stadion, játszóterek, iskolák, irodák és még egy színház is található.

A következő helyszín 1997-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Ez a hely a Spanyolország északnyugati részén található Las Médulas arany bányászati régiójában található.

- Hirdetés -
las medulas spanyol Miért nem önti el a víz a Diavik gyémántbányát? Íme a 6 legkülönlegesebb bánya a bolygónkon...

A bányászatot a Krisztus utáni első századtól a harmadik századig földalatti módszerrel végezték. A Római Birodalom legfontosabb aranybányája volt, virágkorában az ókori római író Idősebb Plinius szerint évente mintegy hat és fél tonna aranyat bányásztak itt és 60 ezer munkás dolgozott a helyszínen folyamatosan. A közel 250 évnyi bányászat során több millió tonna aranyat hoztak a felszínre. A bánya területén a táj szokatlan külsőt öltött teljesen átalakult az emberi beavatkozásnak köszönhetően, amely napjainkban rengeteg turistát vonz a helyszínre.

Las Medulas Miért nem önti el a víz a Diavik gyémántbányát? Íme a 6 legkülönlegesebb bánya a bolygónkon...

A világ legtöbb bányája a tengerszinthez képest magasan fekszik, mint például a Chuquicamata amit már cikkünk elején megemlítettük, az Andok középső részén 2840 méteres magasságban található.

Azonban még ez is messze elmaradt Grasberg-től a világ legnagyobb aranybányájától és a harmadik legnagyobb réz bányától.

Grasberg Miért nem önti el a víz a Diavik gyémántbányát? Íme a 6 legkülönlegesebb bánya a bolygónkon...

Az Indonéz Pápua tartományban található, Új Guinea és az egész Óceánia legnagyobb hegyének a Punchak Jaya közvetlen szomszédságában. A bánya több mint 4000 méteres magasságban van, magasról nézve nagyon szokatlan látvány mivel hegycsúcsok veszik körül. Története az 1930-as évek közepén kezdődött , amikor az ideérkező hollandok réz lerakódásokat fedeztek fel a gleccserekben. A bányászat jóval később csak az 1970-es években indult el.

Ma a Grasberg a világ legmagasabb lelőhelyének számít. A komplexum magában foglalja a külszíni bányát egy földalatti bányát illetve négy feldolgozó üzemet. A hely mintegy 20 ezer embernek ad munkát, akik azonban meglehetősen gyakran sztrájkolnak. 2017-ben 5000 bányamunkás vett részt egy több mint négy hónapig tartó sztrájkban, de minden probléma ellenére a Grasberg továbbra is rendületlenül üzemel.

Kanadában nagy figyelmet fordítanak az alkalmazottakra és a környezetre. Az északi sarkkörtől alig 220 kilométerre található Nagy-Rabszolga-tó közepén működik a több szempontból is érdekes Diavik gyémántbánya.

diavik Miért nem önti el a víz a Diavik gyémántbányát? Íme a 6 legkülönlegesebb bánya a bolygónkon...

Ezen a helyen az 1990-es években találtak először gyémántokat. Néhány évvel később a területet gazdaságilag életképesnek nyilvánították. Sok időt és erőfeszítést igényelt a bánya felépítése, létrehozásakor egyedi technológiákat használtak. Két okból kifolyólag, az első a zord éghajlat a második pedig a szigorú környezetvédelmi előírások voltak.

diavik banya Miért nem önti el a víz a Diavik gyémántbányát? Íme a 6 legkülönlegesebb bánya a bolygónkon...

A Diavik egy 20 négyzetkilométeres szigetet foglal el. A külszíni gödrök biztonsága valamint a tó szennyezésének minimalizálása csak akkor biztosítható ha a Nagy-Rabszolga-tó vizét visszatartják, ehhez egy komplex projektet dolgoztak ki melynek keretében a bányatelepek köré egy közel 4 km hosszú gátat építettek. Az építkezést 5 független szakértők felügyelte. Jelenleg a nyári szezonban a bánya bizonyos szögekből úgy néz ki mint két hatalmas tátongó lyuk egy tó közepén. Ez egy egyedülálló objektum melynek nincs párja a világon. A Diavik komplexumban többek között két darab bánya, a dolgozók kényelmes lakókörletei, raktárak és irodák, erőművek egy feldolgozó üzem illetve egy repülőtér is található. A hely összesen több mint ezer alkalmazottal rendelkezik, évente két millió tonna ércet dolgoznak fel a bányában. Az itt bányászott gyémántokat elsősorban fehér színük és kiváló átlátszóságuk miatt nagyra értékelik a világpiacon.

2018-ban a Diavik egy csodálatos leletnek köszönhetően került a hírekbe. Találtak ugyanis egy sárga színű 552 karátos csirke tojás nagyságú gyémántot melynek súlya több mint 110 gramm.

diavik biggest diamond1 Miért nem önti el a víz a Diavik gyémántbányát? Íme a 6 legkülönlegesebb bánya a bolygónkon...

Ezt a gyémántot tartják a mai napig a legnagyobbnak amelyet Észak Amerikában találtak.

Figyelemreméltó hogy a bányában megvalósuló programok számos pályázatot nyertek már és általánosan elismert pozitív hozzájárulást jelentenek a helyi lakosok életéhez, valamint a környezetvédelemhez egyaránt. Ez azt bizonyítja hogy a bányászat úgy is végezhető hogy közben nem okoz jelentős kárt a természetben.

Most költözünk át Kanadából Dél Afrikába. Az 1870-es években alapított Kimberley városába.

kimberley Miért nem önti el a víz a Diavik gyémántbányát? Íme a 6 legkülönlegesebb bánya a bolygónkon...

A várost leginkább a világ gyémánt fővárosaként ismert, és még a Kimberley csöveket is erről a városról nevezték el, amelyek egy nagyon ősi vulkanikus folyamat maradványai. Igaz a hely napjainkban elsősorban turisztikai Központként hívja fel magára a figyelmet. Minden évben számos turista keresi fel különböző országokból akik szeretnének legalább egy rövid időre visszamenni a múltba és élvezni a gyémánt láz hangulatát. Kimberley fő attrakciója a The Big Hole mine amelyet a világ legnagyobb olyan bányájaként tartanak számon amit az emberek szinte teljes egészében kézzel azaz gépek használata nélkül ástak ki.

kimberley the big hole mine Miért nem önti el a víz a Diavik gyémántbányát? Íme a 6 legkülönlegesebb bánya a bolygónkon...

Bányászok ezrei dolgoztak itt akik profitszerzés céljából éjjel nappal robotoltak nem gondolva a fáradtságra. A bánya 40 aktív éve alatt 22 millió tonna földet dolgoztak fel, eredeti átmérője körülbelül 500 méter volt a mélysége elérte a 240 métert. A lelőhelyet 1914-ben végleg bezárták. A bánya összesen 2722 kg gyémántot adott a világnak. A nagy lyuk, elképesztően szép hely amit igyekeztek minél vonzóbbá tenni a turistáknak. A legnagyobb bányák még az űrből is láthatók szenvedő bolygónk testen lévő sebekre hasonlítanak, de nélkülük az emberiség értékes erőforrásokat veszített volna el amelyek nélkül rendkívül nehéz elképzelni a modern civilizációt.

Vagy talán Nekünk kellene megpróbálnunk más módon élni? Írjátok meg kommentben Ti mit gondoltok?

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!