Sokan figyelmen kívül hagyják a tüneteket, pedig VAKSÁGHOZ vezethet!

Megosztás

- Hirdetés -

Leggyakrabban 65 éves kor után jelenik meg, és teljes látásvesztéshez vezethet.

szurkehalyog Sokan figyelmen kívül hagyják a tüneteket, pedig VAKSÁGHOZ vezethet!

A szürkehályog leggyakrabban 65 éves kor után jelenik meg, és teljes látásvesztéshez vezethet. Az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljunk tőle, a sebészeti beavatkozás. A probléma azonban az, hogy minél tovább halogatjuk a diagnózist és a műtétet, annál nagyobb az esélyünk a posztoperatív szövődményekre.

kep 2023 09 20 185454153 Sokan figyelmen kívül hagyják a tüneteket, pedig VAKSÁGHOZ vezethet!

Mi az a szürkehályog?

A szürkehályog a szemlencse progresszív elhomályosodása, amely a látás romlásához vezet. A szemlencse, amely a pupilla mögött helyezkedik el, kezdetben átlátszó, és lehetővé teszi, hogy a fény a retinára fókuszáljon, így kép jön létre. A betegség előrehaladtával a lencse zavarossá válik, és a beteg által látott kép egyre homályosabb lesz.

- Hirdetés -
kep 2023 09 20 185503381 Sokan figyelmen kívül hagyják a tüneteket, pedig VAKSÁGHOZ vezethet!

Az első tünetek

A szürkehályog kezdeti tünetei finomak lehetnek, és a betegség általában lassan fejlődik ki. A leggyakoribb tünetek a következők:

  • Homályos látás
  • Rosszabb látás alkonyatkor, vagy gyenge fényviszonyok között
  • Fokozott fényérzékenység
  • A színeket sárgásnak vagy halványnak látjuk
kep 2023 09 20 185532173 Sokan figyelmen kívül hagyják a tüneteket, pedig VAKSÁGHOZ vezethet!

Mi az a szürkehályog?

A szürkehályog a szemlencse progresszív elhomályosodása, amely a látás romlásához vezet. A szemlencse, amely a pupilla mögött helyezkedik el, kezdetben átlátszó, és lehetővé teszi, hogy a fény a retinára fókuszáljon , így kép jön létre. A betegség előrehaladtával a lencse zavarossá válik, és a beteg által látott kép egyre homályosabb lesz.

kep 2023 09 20 185543631 Sokan figyelmen kívül hagyják a tüneteket, pedig VAKSÁGHOZ vezethet!

A szürkehályog első tünetei

A szürkehályog kezdeti tünetei finomak lehetnek, és a betegség általában lassan fejlődik ki. A leggyakoribb tünetek a következők:

- Hirdetés -

– homályos vagy homályos látás,

– rosszabb látás alkonyatkor vagy gyenge fényviszonyok között,

– fokozott fényérzékenység (különösen erős fény),

- Hirdetés -

– a szemüveg vagy kontaktlencse felírásának gyakori megváltoztatása,

– a színek halványnak vagy megsárgultnak való érzékelése.

A szürkehályog egy vagy mindkét szemen megjelenhet – ez egyéni. Az első tünetek megjelenése előtt 7 évvel kimutatható a betegség…

A fiatalabbak (40 év felettiek) szintén szenvednek szürkehályogtól. Meglehetősen sajátos módon – a betegség nappal rontja a látásukat, este pedig erősíti.

kep 2023 09 20 185606027 Sokan figyelmen kívül hagyják a tüneteket, pedig VAKSÁGHOZ vezethet!

A szürkehályog kezelésének módszere

A szemész biomikroszkópos vizsgálat (réslámpa) alapján képes diagnosztizálni a szürkehályogot. Miután meggyőződött arról, hogy a lencse zavaros, be kell utalnia a pácienst a beavatkozásra, amely nem előrehaladott szürkehályog esetén néhány percig tart és fájdalommentes. Az előrehaladott szürkehályog nagyobb szövődményekkel járhat.

kep 2023 09 20 185515831 Sokan figyelmen kívül hagyják a tüneteket, pedig VAKSÁGHOZ vezethet!

A szürkehályog műtét az egyik leggyakrabban végzett sebészeti beavatkozás a világon, és a legtöbb esetben a látásélesség jelentős javulásához vezet. Nincs más hatékony módja ennek a betegségnek a gyógyítására.

kep 2023 09 20 185619003 Sokan figyelmen kívül hagyják a tüneteket, pedig VAKSÁGHOZ vezethet!

A szürkehályog kockázati tényezői

Bár az öregedés a szürkehályog fő kockázati tényezője, számos egyéb tényező is hozzájárulhat a szürkehályog kialakulásához. Ilyenek: cukorbetegség, szemsérülések, hypoparathyreosis, glaukóma és genetikai hajlam.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!