Te tudtad? Ezt rejti a jogosítvány hátoldalán a lekaparható mező!

Megosztás

- Hirdetés -

Nem kaparós sorsjegy!

jogositvany 13 Te tudtad? Ezt rejti a jogosítvány hátoldalán a lekaparható mező!

Sokan nem tudják, hogy mit jelent a jogosítvány hátoldalán levő szürke mező, a tizenhármas pont alatt. Az a rész a kaparós sorsjegyekre emlékeztet.

Mire való?

Érdekesség, hogy Magyarországon 2001. január 1-jétől vezették be a ma is használt kártyaformátumot. Az EU-s mintának megfelelő formátumra készült. Ezek határozzák meg, milyen adatoknak kell szerepelniük a jogsinkon.

- Hirdetés -
kep 2024 01 21 075704940 Te tudtad? Ezt rejti a jogosítvány hátoldalán a lekaparható mező!

Mit jelent a tizenhármas számmal jelzett szürke mező?

Ha más, EU-s tagállamba költözünk, nem szükséges újracsináltatni a jogosítványunkat, hiszen a vezetői engedély az EU minden tagországában használható, viszont a külföldi hatóság bizonyos esetekben további adatokat vezethet fel rá, ha az adott ország jogszabályai megkövetelik. Erre szolgál a szürke mező, persze a megjegyzést nem mondatban leírva kell elképzelni, mivel nem sok minden fér ebbe a mezőbe.

kep 2024 01 21 075722145 Te tudtad? Ezt rejti a jogosítvány hátoldalán a lekaparható mező!

A vezetői engedély 13. pontját az irányelv határozza meg, amely szerint minden EGT (Európai Gazdasági Térség) tagállamban kell lenni egy ilyen rubrikának lenni az vezetői okmányon. Mivel az EU-s jogosítvány azonosít is minket láthatják, hogy nem terroristával állnak szemben és kizárhatják az illegális migráció lehetőségét. Hiszen az utóbbiakra nézve törvények tekintetében majdnem minden szabad. Még a jogsi nélküli élet is!

kep 2024 01 21 075745443 Te tudtad? Ezt rejti a jogosítvány hátoldalán a lekaparható mező!

Az EU-s tagországok mellett több, nem uniós, de európai országban is használható hasonló módon a vezetői engedély, így például a már nem EU-tag, viszont Európai Gazdasági Térség-tag Egyesült Királyságban is honosítás nélkül használható magyar jogosítvány három évig. Ha szabálysértés történik, az angol rendőrség nem vonhatja be az engedélyt, de megnézhetik, hogy a szürke mezőben van-e valamiféle kitevés. Mivel ennek a tizenhármas mezőnek a megléte irányelv alapján van megszabva, más EGT tagállamok jogsijain is szerepelnie kell.

- Hirdetés -

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!