Te tudtad, hogy eladták az oroszok Alaszkát az amerikaiaknak?

Megosztás

- Hirdetés -

Eladták az oroszok Alaszkát, de most illegálisnak minősítették. Ez a lépés valószínűleg tovább súlyosbítja a diplomáciai feszültséget Oroszország és az Egyesült Államok között.

Az amerikaiak annak idején 5 dollárt fizettek az oroszoknak Alaszka négyzetkilométeréért. Természetesen nem ok nélkül került sor 1867. március 30-án a történelem legrosszabb üzletének nevezett tranzakciójára. Mivel Oroszország attól tartott, hogy túl gyenge ahhoz, hogy Alaszkát megvédje a britekkel szemben, úgy döntött, hogy eladja a stratégiai fekvésű és olajban gazdag területet. Most Vlagyimir Putyin írt alá egy külön rendeletet, amely illegálisnak minősítette Alaszka eladását.

Alaszka

Az Alaszka-vásárlás központi szerepet játszott az Amerikai Egyesült Államok területi bővülésében és gazdasági fejlődésében. Ez a történelmi esemény 1867-ben történt, amikor az Egyesült Államok megvásárolta Alaszkát Oroszországtól. Ebben a cikkben felfedezzük az Alaszka-vásárlás hátterét, a tranzakció részleteit és a vásárlás következményeit az Egyesült Államokra és Alaszkára.

- Hirdetés -

Háttér

Az Alaszka-vásárlás elindítója William Henry Seward volt, az Egyesült Államok külügyminisztere. Rendkívül érdekelte a terület stratégiai és gazdasági jelentősége, ezért 1867-ben elérte, hogy az Egyesült Államok 7,2 millió dollárért megvásárolja Alaszkát Oroszországtól. A vásárlás nagyban támogatta az Egyesült Államok terjeszkedési politikáját és az ázsiai piacokhoz való hozzáférést.

William-H.-Seward-Abraham-Lincoln-allamtitkara
William Henry Seward

A tranzakció részletei

Az Alaszka-vásárlás megkötésének részletei körülbelül 8 hónapig tartottak. II. Sándor orosz cár jóváhagyta az üzletet, és az Egyesült Államok kormánya előbb Oroszországhoz delegált tárgyalókat, majd Alaszkába utazó tényfeltáró és adminisztratív csoportokat küldött. Végül, 1867. október 18-án, a tranzakció lezárult, és az Egyesült Államok hivatalosan birtokolta Alaszkát.

II. Sándor orosz cár
II. Sándor orosz cár

Következmények

Az Alaszka-vásárlás jelentős hatást gyakorolt mind az Egyesült Államokra, mind pedig Alaszkára. Az Egyesült Államok számára Alaszka stratégiailag fontos terület lett a Japán és Kína közötti kereskedelmi útvonalak miatt. Továbbá az Alaszkai Aranyláz a 19. század végén gazdasági fellendülést hozott a területnek, és növelte az Egyesült Államok bevételeit. Alaszka 1959-ben hivatalosan az Egyesült Államok 49. államává vált, és azóta gazdaságilag és stratégiai szempontból kiemelkedő szerepet tölt be az országban.

- Hirdetés -

Kritikusok

Az Alaszka megvásárlásáról szóló ügylet kritikusai csak „Seward őrültségének” vagy „Seward jégszekrényének” nevezték a hatalmas jégmező megvásárlását. Álláspontjuk azonban néhány évtizeddel később gyökeresen megváltozott. Utólag nem túlzás azt állítani, hogy az oroszok a világ egyik legrosszabb üzletét kötötték meg azzal, hogy mintegy 5 cent/hektár áron eladták a területet.

Egy csekk amellyel az Egyesult Allamok kormanya fizetett Oroszorszagnak Alaszka teruleteert
Egy csekk amellyel az Egyesült Államok kormánya fizetett Oroszországnak Alaszka területéért

Ma Alaszka az Egyesült Államok egyik leggazdagabb állama, köszönhetően a rengeteg természeti erőforrásának, mint például a kőolajnak, az aranynak és a halnak, valamint a hatalmas kiterjedésű érintetlen vadonjának, illetve stratégiai elhelyezkedésének köszönhetően, amely Oroszországra nyíló ablakként és az Északi-sark kapujaként szolgál.

Változás az oroszok döntésében

A bnnbreaking.com szerint Vlagyimir Putyin szankcionált egy irányelvet, amelynek célja, hogy azonosítsa és biztosítsa azokat a külföldön lévő ingatlanokat, amelyek egykor az Orosz Birodalom vagy a Szovjetunió részei voltak. Ez a projekt épületekre, földekre és egyéb ingatlanformákra terjedne ki.

- Hirdetés -

A dokumentum szerint Alaszka eladását az Egyesült Államoknak illegálisnak minősítették.

Ez a lépés valószínűleg tovább súlyosbítja a diplomáciai feszültséget Oroszország és az Egyesült Államok között.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!