Új rendelet lépett életbe tegnaptól Január 1-től! Energetikai tanúsítvány 2024

Megosztás

- Hirdetés -

Új rendelet lépett életbe Január 1-től! 2024 januárjától már minden ingatlan eladásánál vagy bérbeadásánál és új épületek kivitelezésénél az újfajta energetikai tanúsítványt kell elkészíttetni.

energetika Új rendelet lépett életbe tegnaptól Január 1-től! Energetikai tanúsítvány 2024

Az új tanúsítványok részletesebb információkat közölnek az épületek energetikai teljesítményéről, a felújítási lehetőségekről, és csupán 5 évig lesznek érvényesek. Az alábbiakban összefoglaljuk ezeket a változásokat, amelyeket az ingatlaneladóknak és a bérbeadóknak érdemes lehet ismerni.

Az energetikai tanúsítvány 2024-től egy épület energiafogyasztásáról közöl hiteles adatokat. Azt mutatja meg, hogy az épület fenntartása mennyi energiába kerül. Minél kevesebb energiaigénye van az ingatlannak, annál kedvezőbb energetikai minőségi osztályba sorolják.

- Hirdetés -

Az energetikai tanúsítvány ma már nélkülözhetetlen az ingatlan eladása vagy bérbeadása során. Az energiatanúsítvány beszerzése az ingatlan tulajdonosának kötelezettsége az eladás vagy bérbeadás esetén, és az építőnek az új épületek esetében. A tanúsítvány szükséges lehet továbbá lakossági és vállalati energiahatékonysági pályázatokhoz vagy lakáshitelek igényléséhez is.

Az energiatanúsítványban szereplő energetikai besorolást közzé kell tenni az ingatlan eladási vagy bérbeadási hirdetéseiben. Az energetikai besorolás korábban csak akkor szerepelt az hirdetésekben, ha már elkészült a tanúsítvány. Az új szabályok szerint az energetikai besorolást már az értékesítés előtt be kell mutatni, és a tanúsítványt legkésőbb a birtokbaadás napjáig át kell adni.

Az energetikai tanúsítványt vagy annak másolatát a lakás eladójának vagy bérbeadójának a szerződés megkötéséig be kell mutatni a leendő vevőnek vagy bérlőnek. Az új szabályok értelmében a tanúsítvány kódszámának (HET-szám) nem kell szerepelnie a szerződésben, bár néhány ügyvéd továbbra is ragaszkodhat hozzá.

- Hirdetés -

2024 január 1-től kötelező az új energetikai tanúsítvány használata az ingatlanok eladásakor és bérbeadásakor, mivel lejár a 2023. november 1-jétől számított 60 napos átmeneti időszak, amely alatt még elfogadják a régi tanúsítványokat.

Az új épületenergetikai előírások és követelmények miatt szükséges lesz az épületek energetikai minőségének újbóli felülvizsgálata.

energetikai kovetelmenyek besorolasokkal Új rendelet lépett életbe tegnaptól Január 1-től! Energetikai tanúsítvány 2024

Az új tanúsítványok ismételten 5 évig lesznek érvényesek és újabb változásokat hoznak az épületek energetikai osztályozásában, amelyek a leghatékonyabb A+++ osztálytól a legkevésbé hatékony I osztályig terjednek.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!