Vizsgálat alatt a TESLA! Gyerekmunkások által bányászott ásványokat használnak az autóikhoz!

Megosztás

- Hirdetés -

Az elektromos autókat gyártó céget azzal vádolják, hogy gyerekmunkások által bányászott ásványokat használnak az autógyártásban.

kep 2024 01 01 153253130 Vizsgálat alatt a TESLA! Gyerekmunkások által bányászott ásványokat használnak az autóikhoz!

Míg a Tesla virágzik az elektromos autók piacán, a sötét felhők gyűltek a cég fölé. Mindezt olyan dokumentumok miatt, amelyek arra utalnak, hogy az amerikai gyártó olyan bányából nyert ásványokat használt fel, ahol gyerekeket foglalkoztattak.

A csillámról van szó – egy ásványról, amelyet szigetelő tulajdonságainak köszönhetően bőségesen használják az elektromos berendezések gyártásában. Pontosabban, meghibásodás esetén megakadályozza az akkumulátor kigyulladjon. A szilikátnak minősülő csillám elsősorban Indiában, de Afrikában is előfordul.

- Hirdetés -
kep 2024 01 01 153306749 Vizsgálat alatt a TESLA! Gyerekmunkások által bányászott ásványokat használnak az autóikhoz!

Ebben az esetben Madagaszkár bányászatáról beszélünk, amely az egyik vezető csillámexportáló ország. Szakértők szerint a bányászott ásványok mennyisége ötszörösére nőtt az elmúlt tíz évben. Ráadásul az országban uralkodó éhínség miatt jelenleg akár 11 ezer gyerek is kénytelen dolgozni, ami a munkaerő közel felét teszi ki.

A svéd „Aftonbladet” újságírói úgy döntöttek, hogy megnézik az ásványkitermelés helyszínét, és  gondosan nyomon követik annak útját a címzettig. Vizsgálatuk szerint az ásványok egy helyi exportőrön keresztül jutottak el egy kínai közvetítőhöz, majd a két legnagyobb erre az anyagra szakosodott kínai céghez – a Pamicához és a Glory Micához. Ezek utána az Egyesült Államokba szállítottak.

kep 2024 01 01 153410161 Vizsgálat alatt a TESLA! Gyerekmunkások által bányászott ásványokat használnak az autóikhoz!

A svédeknek 2022. október 1. óta 51 szállítmányt sikerült dokumentálniuk az említett cégektől. A címzettnek a Tesla. Összesen több száz tonna csillámról beszélünk. 

- Hirdetés -

A dolog még súlyosabb, mert a Tesla régóta büszke a gyermekmunka-használat elleni politikájára.

kep 2024 01 01 153422654 Vizsgálat alatt a TESLA! Gyerekmunkások által bányászott ásványokat használnak az autóikhoz!

Újságírói kérésre mindkét cég közleményt is kiadott, amelyben jelezték, hogy valóban egy kínai albeszállító szolgáltatásait veszik igénybe, de az általuk használt csillámot nem Madagaszkáron bányászták. A Tesla viszont egyelőre nem kommentálta az ügyet. Úgy tűnik azonban, hogy az amerikai gyártó nagy botrány és sok probléma elé néz!

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!